Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 3 juni 2006

Tegeldieven slaan hun slag

Tegeldieven hebben huisgehouden in een monumentaal boerenhuis uit 1816 aan de Zwaakse Weel bij Kwadendamme. Vrijwel alle tegeltableaus zijn er uitgehaald. Ook uit een verlaten oude boerenwoning bij 's-Heer Abtskerke, van wijlen Adrie van der Meulen, zijn bijna alle waardevolle tegels verwijderd.

TegeltableauVereniging Natuurmonumenten is de eigenaar van de boerderij bij Kwadendamme. Het bedrijf staat sinds juni vorig jaar leeg, toen landbouwer J. van Iwaarden gedwongen werd zijn veestapel weg te halen. "Het is triest", reageert medewerker R. Wink van Natuurmonumenten op de diefstallen. "We hebben de ramen dichtgetimmerd, sloten op de deuren gezet en hoekijzers geplaatst, maar toch werd er nog ingebroken. We hebben gedaan wat we konden doen."

G. Smallegange, kenner van oude Zeeuwse boerderijen en bestuurslid van de Boerderijenstichting Zeeland, laat in een reactie weten dat hij betwijfelt of er alles aan is gedaan om de diefstallen te voorkomen. Hij weet dat Natuurmonumenten gewaarschuwd is door mensen die in de boerderij wilden gaan wonen na een grondige restauratie. "Met die mensen ben ik in de Zwaakse Weel geweest. Ik heb toen gezien dat er tegels weg waren uit de bakkeet. Je kon daar ook zomaar naar binnen." Het beste was geweest, volgens Smallegange, om anti-tegelkrakers in de boerderij onder te brengen. "Bij leegstaande panden in steden gebeurt dat toch ook om krakers of dieven buiten de deur te houden." Wink van Natuurmonumenten: "We zijn er 's nachts wel eens gaan kijken, maar je kunt moeilijk constant iemand bij dat huis zetten of erin laten wonen."

De diefstallen zijn door Natuurmonumenten gemeld bij de politie. Smallegange acht de kans klein dat de tegels ooit worden teruggevonden. "Er is altijd wel een opkoper voor te vinden. Het hoeft ook niet op te vallen dat ze zijn gestolen. Er zijn zoveel van zulke oude tegels in omloop. Wie weet zijn ze wel naar de Verenigde Staten of Zuid-Afrika verdwenen. Je hebt daar vrij veel liefhebbers van oud-Nederlands tegelwerk." Een tegel brengt volgens Smallegange zestig tot honderd euro op, afhankelijk van de ouderdom. Niet alleen uit de boerderij aan de Zwaakse Weel zijn tegels ontvreemd, ook uit die van wijlen Van der Meulen bij 's-Heer Abtskerke. In het huis van Van der Meulen zaten niet zo veel en ook minder waardevolle tegels, weet Smallegange. Op tegeltableaus in de woning bij de Zwaakse Weel stonden onder meer een stier, klok en kanariekooi afgebeeld, vertelt Wink van Natuurmonumenten. Natuurmonumenten heeft een aantal tegels veiliggesteld, maar, verklaart Wink, 'de mooiste zijn eruit'.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.