Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 23 mei 2006

Borsele zet aanpak dorpen door

De vernieuwing van de dorpen in Borsele gaat de komende vier jaar door, met een accent op Ovezande en 's-Heerenhoek. De twee dorpen krijgen elk een nieuw woonzorgcentrum en schoolgebouw. Het na de gemeenteraadsverkiezingen van maart aangetreden college van burgemeester en wethouders zet daarop in.

Nieuwbouw in HeinkenszandHet Borselse college met burgemeester J. Gelok en wethouders M. Vermue-Vermue (CDA), F. Tollenaar (SGP/Christen- Unie) en M. de Bruijne (VVD) presenteerde gisteren het eigen programma voor 2006-2010. De uitvoering van eerder al aangekondigde projecten staat erin centraal, waaronder de grote plannen in Ovezande en 's-Heerenhoek. Waarbij voor Ovezande echt nieuw is dat daar twaalf verpleeghuisplaatsen komen, evenveel als in 's-Heerenhoek. Inwoners van Borsele die verpleeghuiszorg nodig hebben, hoeven straks niet meer per se naar Goes, maar kunnen in Heinkenszand, 's-Gravenpolder, 's-Heerenhoek en dus ook Ovezande terecht.

Kadernota
Aan de projecten in Ovezande en 's-Heerenhoek is een duidelijke tijdsplanning verbonden vanwege de verpleeghuisplaatsen. 's-Heerenhoek staat voor 2008 op de rol, Ovezande voor 2009. De nieuwbouw van de scholen hangt daarmee samen, omdat de zorgvoorziening met seniorenappartementen op of bij de locaties van de bestaande schoolgebouwen is gepland. Volledig gefinancierd waren de twee projecten nog niet. In het collegeprogramma staat daar niets over. Over twee weken moet meer duidelijk zijn. De financiële kadernota van Borsele voor de komende jaren is dan klaar. Wethouder De Bruijne van financiën zei geen problemen te voorzien.

Dit zal dan mede te danken zijn aan de keuze van het Borselse college van B en W om nog niet in deze raadsperiode 2006-2010 het gemeentehuis in Heinkenszand grondig te verbouwen of een nieuw gemeentehuis weg te zetten. De erg krap bemeten publieksbalie - waar onder meer paspoorten kunnen worden opgehaald - wordt op korte termijn aangepakt én het maken van plannen voor het gemeentehuis gaat door, maar daar blijft het voorlopig ook bij. Andere punten op de agenda van B en W van Borsele zijn onder meer:

  • Doortrekken Sloebos van Borssele richting Nieuwdorp en 's-Heerenhoek met een zoekgebied voor zestig tot zeventig hectare tot de Sloekreek; aankoop grond op vrijwillige basis.
  • Terugbrengen maximumsnelheid op provinciale weg tussen 's-Gravenpolder en Kapelle van 100 naar 80 kilometer per uur om landbouwverkeer toe te kunnen laten én uit de kern van 's-Gravenpolder te halen.
  • Bijdrage voor snelle aanleg veilig fietspad door De Poel, met name voor scholieren.
  • Duurzame inrichting Postweg binnen Lewedorp.
  • Aanleg fietspad vanaf de Gerbernesseweg ('s-Heer Abtskerke) naar de Schoorkenszandweg ('s-Gravenpolder).
  • Uitbreidingsplannen Baarland, Ovezande, Borssele, Kwadendamme, Nieuwdorp, Heinkenszand en 's-Gravenpolder én 's-Heer Abtskerke en inbreiding Nisse en Oudelande.
  • Stimuleren van de woningbouw voor jongeren en andere starters.
Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.