Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 18 mei 2006

Sondeermachine zoekt naar bommen en granaten

Op de A58 tussen Lewedorp en Arnemuiden zijn deze week in de donkere uurtjes twee enorme sondeermachines aan het werk. Ze zoeken naar bommen en granaten. Wie tussen acht en zes in westwaartse richting wil, moet omrijden door het Sloegebied.

VliegtuigbomMet een speciale machine brengen de onderzoekers buizen in de grond, waarmee ze kunnen ontdekken of er metaal in de grond zit. Foto Lex de Meester
Spoorwegbeheerder Prorail is dit jaar begonnen met de aanleg van de Sloelijn, het nieuwe goederenspoor tussen Vlissingen- Oost en het Zeeuwse hoofdspoor. Tijdens die werkzaamheden werden afgelopen weken ter hoogte van de Sloedam een aantal landmijnen en granaten gevonden. Dat is niet zo gek, want in het gebied is tijdens de Tweede Wereldoorlog hevig gevochten. Het nabijgelegen Sloemonument getuigt ervan. Om een spoorviaduct over de snelweg en de naastgelegen Postweg te bouwen, moeten straks meterslange palen de grond in. Dat werk kan niet beginnen vóórdat het zeker is dat er niet nog meer explosieven in de grond zitten. Die zouden door de trillingen van het heien tot ontploffing kunnen komen.

Medewerkers van T en A Survey uit Amsterdam zijn daarom deze week onder de snelweg op zoek naar projectielen. Daarvoor gebruiken ze twee grote sondeermachines: één aan een kraan en één aan een vrachtauto. De gevaartes bestaan uit in elkaar geschoven buizen, die onder de grond uit elkaar schuiven. Zo kunnen ze een diepte van een dikke twintig meter halen. Dat is ook de lengte van de heipalen die in een later stadium de grond in moeten. "In de buis zit een sonde", legt J. Stevens van T en A Survey uit. "Die meet of er afwijkingen zijn in de magnetische golven in de grond. Als dat zo is, betekent het dat er metaal in de bodem zit." Het apparaatje heeft een bereik van een kleine drie meter in de omtrek. Het staat in verbinding met een computerschermpje boven de grond. Daarop geven kleurige lijntjes eventuele afwijkingen aan. Tot gisteravond was er nog niets vreemds gevonden.

Het hele terrein rond het toekomstige viaduct wordt op deze manier onderzocht. Omdat de buizen elke drie meter opnieuw de bodem in moeten, gaat het om zo'n negenhonderd metingen. Dat kost maanden. Gelukkig voor de automobilisten hoeven slechts enkele tientallen metingen onder het asfalt te gebeuren. Nadat gisteravond de snelweg richting Goes weer open was, zijn vanaf vrijdagavond ook Middelburg en Vlissingen weer gewoon via de A58 te bereiken. Mits er in de tussentijd geen bommen onder het asfalt gevonden worden, natuurlijk.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.