Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 8 mei 2006

Roep om studie starterswoningen

Als het aan de dorpsraad van 's-Gravenpolder ligt, komt er snel een onderzoek naar de mogelijkheden van starterswoningen in 's-Gravenhof, het winkelcentrum aan de 's-Gravenstraat.

Zaterdag werden de eerste contracten getekend voor de starterswoningen aan de Ambachtenstraat. Van de tien huizen die in en om het voormalige schooltje worden gebouwd, zijn er al acht verkocht. De dorpsraad is laaiend enthousiast en zou het kunstje graag nog eens herhalen.

Het nieuwe winkelcentrum bij de ZwakeAls alles meezit kunnen de jonge mensen die een huis aan de Ambachtenstraat hebben gekocht, volgend jaar hun zomervakantie benutten om te verhuizen. Aannemer Schrijver verwacht over twee maanden te kunnen beginnen. De huizen: twee blokjes van drie en twee keer twee onder de halve kap van het voormalige kleuterschooltje, gaan tussen 123.500 en 169.000 euro kosten. Dat is vrij op naam. De prijzen kunnen zo laag zijn omdat de ideële organisaties Centraal Wonen Zeeland en Bouwen In Eigen Opdracht Zeeland, het ontwerp, de grondverwerving, de aanbesteding en de voorbereiding zorgvuldig hebben afgestemd op starters op de woningmarkt, en dus ook op de prijs. De koopsommen kunnen wellicht nog omlaag omdat een ruime post onvoorzien is meegenomen, omdat een grote woning in tweeën is geplitst en omdat kopers de gelegenheid krijgen de rekening van de aannemer met zelfwerkzaamheid te drukken.

Centrum
De dorpsraad, die er met veel informatie en overleg voor heeft gezorgd dat een verkorte planologische procedure kon worden gevolgd, ziet best een markt voor nog meer jonge starters in het dorp. Het centrum van 's-Gravenpolder is in het Masterplan dat de gemeente maakte, opgeschoven naar het oosten, rondom de sporthal De Zwake. Het winkelcentrum 's-Gravenhof, voorheen Vreugdehof, blijft maar moeizaam vol. Het complex zou volgens de dorpsraad bij uitstek geschikt zijn voor appartementen voor starters of senioren.

Een eerder idee van de dorpsraad: een tweede startersbouwstroom in het pand van de Rabobank, gaat niet door. Het bankgebouw vanwaaruit de Rabobank binnenkort naar een nieuwbouwcomplex verhuist, is verkocht aan een bedrijf, dat er kantoor gaat houden.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.