Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 2 mei 2006

Lewedorp heeft goed hart nodig

Bij de ontwikkeling van een goed plan voor het hart van Lewedorp moet de gemeente Borsele het voortouw nemen, vindt vice-voorzitter A. Raas van de dorpsraad Lewedorp.

De voormalige oliehandel van Van den DriesHij vreest dat Borsele momenteel te veel naar de projectontwikkelaar kijkt die een belangrijke locatie in het centrum van het dorp in bezit heeft, de oude en verlaten oliehandel van Van den Dries. Vóór alles is volgens Raas een visie nodig op wat er met het hart van Lewedorp moet gebeuren. Hij haalt aan wat Amsterdamse studenten die vorige week onderzoek deden in Borsele, vonden van Lewedorp. 'Geen mooi dorp, geen mooie omgeving, wel zijn de mensen tevreden over de gemeenschap'.

Raas kan zich voorstellen dat buitenstaanders zo tegen Lewedorp aan kijken. "Lewedorp is een vrij jong dorp. Het is begonnen als lintbebouwing, met huizen langs de uitvalswegen. Je merkt dat nog steeds. Je rijdt er doorheen over de Postweg - de oude Rijksweg door het dorp - en wie er even stopt, zal geen echt centrum kunnen ontdekken. De tijd is er rijp voor om dat te veranderen. Een grote nieuwbouwwijk is in ontwikkeling. De plek van de voormalige oliehandel van Van den Dries, dichtbij de rooms-katholieke kerk en het plein bij het café, is beschikbaar. Dat biedt voldoende kansen."

Allereerst is dan, volgens Raas, een goede visie nodig op hoe het centrum kan en moet worden ingericht. Hij heeft daar zelf veel ervaring mee. Raas was directeur van een grote woningverhuurder in Vlissingen én oprichter van Marsaki, het bedrijf van Zeeuwse woningcorporaties dat op veel plekken in Zeeland projecten opzet.

Om een goed plan te maken, is het belangrijk dat de gemeente het voortouw neemt, oordeelt de vice-voorzitter van de Lewedorpse dorpsraad, én dat ze alle mogelijke partijen bij het opzetten van een visie betrekt. Hij vond het dan ook teleurstellend dat Borsele eerder dit jaar met een plannetje voor Van den Dries en directe omgeving naar buiten kwam, waarin de dorpsraad niet was gekend.

Rechttoe rechtaan
Raas heeft het ontwerp van stedenbouwkundig bureau Rothuizen Van Doorn 't Hooft bekeken en hij raakte nog meer teleurgesteld. Twee blokken woningen en één appartementengebouw met een winkelruimte op de begane grond zijn erin getekend. Alles nogal rechttoe rechtaan. "Zo moet je het dus niet doen", durft Raas te stellen. "Lewedorp wordt daar niet mooier van en het plangebied is te beperkt. Waarom betrek je er bijvoorbeeld de tuinen achter de kerk niet bij? De kerk kan dan echt in het hart van het dorp komen te staan." Hij heeft zelf een speelsere schets gemaakt, met een driehoekig, redelijk groot plein op de locatie van Van den Dries met vijftien woningen en daarnaast een appartementencomplexje met ook een winkelruimte. En dat in relatie tot de Postweg, die een grote opknapbeurt wacht.

Visie
"Ik wil niet zeggen dat dit hét plan is", zegt Raas, "maar het geeft wel aan dat je meer met het gebied kunt. Lewedorp verdient het dat er een goede visie op het centrum komt en dat alle partijen aan die visie meewerken, ook de eigenaar van Van den Dries."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.