Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 22 april 2006

Zeeuws nee tegen verkoop tunnel

De Westerscheldetunnel moet in handen blijven van de overheid. De verbinding mag niet worden verkocht aan commerciële ondernemingen.

Nee tegen verkoop tunnelEen ruime meerderheid van Provinciale Staten legde dat gisteren per motie, ingediend door PvdA en CDA, vast. Vooral bedoeld als signaal naar de Tweede Kamer, die nog met minister Zalm (VVD, financiën) in de clinch ligt over verkoop van de rijksaandelen (95 procent) in de tunnel. VVD, SGP en D66 stemden tegen de motie.

CDA'er J. Bergen onderstreepte dat het gaat om de enige openbare verbinding tussen Zeeuws- Vlaanderen en de rest van Nederland. Hij keerde zich tegen koppeling van de tunnelverkoop aan financiering van een kanaaltunnel bij Sluiskil. Ook M. de Koster (PvdA) deed dat. Daarvoor moet serieus naar andere financieringsbronnen dan de extra winst van de aandelenverkoop worden gezocht, stelde ze. "Bijvoorbeeld via een lening van de Bank voor Nederlandse Gemeenten."

A. Luijben (SP) en G. van der Giessen (D66) uitten kritiek op de handelwijze van het dagelijks provinciebestuur, dat te veel aan de hand van minister Zalm zou lopen. De link tussen aandelenverkoop en aanleg van de kanaaltunnel bij Sluiskil noemde Van der Giessen 'gebouwd op drijfzand', waarvoor minister Zalm geen enkele harde garantie wil geven.

Een hevig tegenstribbelende gedeputeerde J. Suurmond (VVD, financiën) ontraadde de motie. Hij zei dat Zeeland het grote risico loopt door minister Zalm buitenspel te worden gezet. De minister zet de verkoop door en de provincie mag niet meer meepraten over veiligheid, onderhoud en tarieven, schetste Suurmond een doemscenario.

Hij vroeg zich af of er in de Tweede Kamer wel een meerderheid tegen verkoop van de aandelen is. "Als dat zo zou zijn, had Zalm zijn voorstel teruggenomen. Dat is niet gebeurd." De gedeputeerde vond het beter te wachten op een duidelijke uitspraak van de Tweede Kamer.

De Tweede Kamerfracties van PvdA en CDA willen snel duidelijkheid van minister Zalm. "Hij heeft niet kunnen aantonen dat het financieel zinvol is de aandelen te verkopen en nu zijn de Zeeuwen ook tegen", aldus Kamerlid Omtzigt (CDA). "Dat waren de twee pijlers waarop zijn plan rustte."

Zijn collega Crone (PvdA) wil dat Zalm nu 'geen cent' meer steekt in de voorbereidingen om de aandelen te verkopen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.