Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 15 april 2006

Samenscholingsverbod jeugd 's-Gravenpolder

Tegen een groep jongeren in 's-Gravenpolder is door burgemeester J. Gelok van Borsele een samenscholingsverbod afgekondigd. Het verbod geldt voor sporthal De Zwake en de directe omgeving in het centrum van 's-Gravenpolder.

Sporthal de ZwakeDe groep jongeren veroorzaakte bij De Zwake volgens Gelok veel overlast. "Ze maakten er een gigantische puinhoop van", aldus de burgemeester, "alsof ze zijn vergeten dat zij ooit een opvoeding hebben gehad. Ze dronken bier en gooiden vervolgens de flesjes op straat aan diggelen. Het was gewoon niet meer houdbaar."

Toezicht
Het samenscholingsverbod voor De Zwake en omgeving geldt sinds vorige week. De politie houdt extra toezicht. Een plan van aanpak is gemaakt met het wijkteam. Als dit niet werkt, wil Gelok desnoods nog hardere maatregelen nemen. "Het moet echt afgelopen zijn, anders kunnen ze een tijdje in Torentijd - de gevangenis in Middelburg - gaan zitten."

Gelok heeft geprobeerd met de groep jongeren te praten, maar dit heeft geen resultaat gehad. De gemeente heeft eerder, in november, met jongeren een bijeenkomst in dorpshuis Ons Dorpsleven gehad over overlast. "Maar dat is", weet de burgemeester van Borsele, "weer een andere groep. Die is veel beter aanspreekbaar."

Verplaatst
Ook de dorpsraad 's-Gravenpolder heeft zich ermee bemoeid. Tot nu toe eveneens zonder succes. "Ze zijn lastig te bereiken", zegt dorpraadslid A. de Kraker. Het gaat volgens hem om jongeren van zestien jaar en ouder. Sinds ze niet meer bij De Zwake mogen komen, hebben ze zich volgens hem verplaatst naar net buiten het dorp, vlakbij de nieuwe accommodaties van de scouting en tennis.

De gemeente Borsele is bereid de groep een jongerenontmoetingsplek (jop) in de vorm van een zeecontainer aan te bieden, zoals bij veel dorpen in Borsele staan. Ze moeten zo'n jop dan wel eerst 'verdienen'. Ze moeten eerst laten zien dat ze zich kunnen gedragen. Zo wordt het zo langzamerhand een kip of het ei-verhaal. De groep krijgt geen jop, omdat ze zich niet gedraagt en ze zorgt in of bij het dorp voor overlast, omdat ze geen eigen honk heeft. Volgens dorpraadslid De Kraker waren er al twee locaties in beeld voor een jop, maar de jop komt er niet vanwege het gedrag van de groep jongeren.

Oplossing
Gelok heeft de moed niet opgegeven. Hij is van plan volgende week binnen het gemeentehuis over een mogelijke oplossing te praten. Hij hoopt ook dat met de opening van de nieuwe jeugdsoos in mei de overlast afneemt. Volgens De Kraker is het de vraag of de groep in de jeugdsoos zal komen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.