Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 5 april 2006

Vondst mijnen legt werk Sloelijn stil

Het werk aan de nieuwe spoorlijn bij de A58 is stilgelegd na de vondst van explosieven uit de Tweede Wereldoorlog.

Uitbreiding Sloelijn stilgelegdDe Sloelijn, die Vlissingen-Oost met het hoofdspoor bij Arnemuiden verbindt, loopt over de Sloedam. En daar is in de Tweede Wereldoorlog hevig gevochten, weet ook A. Korlaar van Prorail. "We hebben van tevoren een risicoinventarisatie laten maken en we hebben heel zorgvuldig historisch onderzoek gedaan. Dat we explosieven zouden vinden, was bekend. De vondst van de landmijnen hadden we niet voorzien."

Vorige week werden vijf antitankmijnen aangetroffen bij het verplaatsen van grond van de A58 naar de kruising Binnendijk-Jonker Fransweg. Die zijn op het terrein van Cobelfret in Vlissingen-Oost tot ontploffing gebracht, meldt de politie. De explosie liet een krater van zeven meter diep achter. Een paar weken eerder werden een andere antitankmijn en een granaat gevonden.

"We waren net van plan om te gaan heien voor het viaduct", zeg Korlaar. "Daar wachten we nu even mee." Het is nog te vroeg om te kunnen zeggen of de aanleg van het viaduct vertraging oploopt. "De oplevering staat gepland voor de zomer van 2007. Dus we hebben nog even de tijd." Voordat het werk verder mag, moet er meer onderzoek plaatsvinden naar niet-ontplofte explosieven. Bovendien moet een plan van aanpak worden gemaakt. Dat moet worden goedgekeurd door de gemeenten Middelburg en Goes.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.