Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 31 maart 2006

Dorpsraden willen meer subsidie

Borselse dorpsraden weigeren door de gemeente Borsele met een zakcent aan subsidie te worden afgescheept. Onder aanvoering van de dorpsraad 's-Gravenpolder zijn ze in actie gekomen en voorlopig niet zonder succes.

Dorpsraad 's-Gravenpolder neemt voortouwDe gemeente Borsele kent de dorpsraden een grote rol toe als gesprekspartner en als vertegenwoordiging van de bevolking van de vijftien dorpskernen. Om die rol goed te kunnen vervullen, moeten de dorpsraden genoeg financiële armslag hebben, aldus E. de Koster van de dorpsraad 's-Gravenpolder. Het zag ook er naar uit dat de dorpsraden extra geld zouden krijgen. De Koster: "Wij moesten tot na de gemeenteraadsverkiezingen wachten." En daar lag die dan vorige week, de algemene subsidieverordening met een kopje 'dorpsraden'.

Groot was de teleurstelling bij de dorpsraad 's-Gravenpolder. De Borselse dorpsraden krijgen niet meer geld, zoals zij verwachtten, maar minder, concludeerde de 's-Gravenpolderse bewonersorganisatie uit de algemene subsidieverordening.

Worst
Zo zal de gemeente Borsele de vergaderkosten niet meer voor haar rekening nemen, stelt De Koster. Voorzitter A. Walhout concludeert: "We zijn gewoon jarenlang een worst voor gehouden. Er zou een betere regeling komen die elk jaar aan prijsstijgingen zou worden aangepast. Op z'n Zeeuws gezegd: We zijn gewoon bij de beer gedaan."

De dorpsraad 's-Gravenpolder heeft het daar niet bij gelaten, maar een eigen voorstel gemaakt voor een subsidieregeling en daarvoor steun gezocht bij andere dorpsraden. Het voorstel is de organisaties in dorpen met meer dan tweeduizend inwoners ('s-Gravenpolder en Heinkenszand) 1000 euro subsidie per jaar te geven en de kleinere dorpen vijfhonderd euro. De vergaderkosten blijven voor rekening van de gemeente en er komt een jaarlijks activiteitenbudget van 10.000 euro ter verbetering van de leefbaarheid in alle dorpen. Inmiddels hebben de dorpsraden van Heinkenszand, Borssele, 's-Heer Abtskerke, Oudelande en Ovezande steun betuigd aan de actie.

Wakker
De politiek is hierdoor ook wakker geschud. De algemene subsidieverordening wordt volgende week donderdag in de gemeenteraad behandeld, maar het kopje 'dorpsraden' is er door het college van burgemeester en wethouders uitgehaald. De discussie over de subsidiëring van dorpsraden is verschoven naar een informele gemeenteraad donderdag 13 april, als ook wordt gesproken over burgerparticipatie in de gemeente Borsele.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.