Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 21 maart 2006

Nieuw centrum in Heinkenszand

Voor het centrum van Heinkenszand is een plan in de maak voor winkels en appartementen op de plek van de oude EmTé-supermarktvestiging en nabijgelegen panden, waaronder de bakkerij van Jan Rijk. De parkeerproblematiek in en om de Dorpsstraat wordt ook meegenomen in dit project.

De EmTé in Heinkenszand verhuisde begin juni vorig jaar naar een nieuwe vestiging aan de Stenevate in Heinkenszand, naar het voormalige pand van interieurwinkel De Jonge Hoek Van Dijke. De oude supermarkt op de hoek Dorpsstraat-Eendvogelstraat staat sindsdien leeg en activiteiten zijn er niet te bespeuren. Achter de schermen is wel het een en ander gaande. De Sligro Groep, waaronder EmTé valt, is volop bezig met planontwikkeling.

Lekker
Bakkerij Jan Rijk is daar ook bij betrokken, omdat, vertelt Rijk, zijn bedrijf woningbouw op de vroegere EmTé-locatie in de weg kan staan. "Wij hebben bij onze winkel een bakkerij en productieruimte. Voor nieuwbouw geldt dan een dertigmeter-zone, omdat er ook 's nachts wordt gewerkt en een bakkerij geuren met zich meebrengt. De één vindt dat lekker, de ander niet. Maar het is in elk geval zo", zegt Rijk, "dat er weinig ruimte overblijft om iets te doen op de plaats van de oude EmTé als we niet mee willen werken."

Rijk is bereid aan te haken. Hij heeft ook nog onroerend goed in de directe omgeving dat in het plan kan worden 'verwerkt'. Hij vindt dat een goed idee. "Straks staan er nieuwe in plaats van oude winkels."

Op welke termijn het project tot ontwikkeling wordt gebracht, is nog niet duidelijk. De gemeente Borsele wil er in elk geval voor waken dat er voldoende parkeergelegenheid blijft in en om de winkelstraat van Heinkenszand, de Dorpsstraat. Onlangs is daarover nog overleg gevoerd met de dorpsraad en winkeliersvereniging Winbela. Het parkeren op het Van der Biltplein - het plein met de Rabobank vlakbij de Dorpsstraat - stond daarin centraal.

De gemeente Borsele wilde op het plein parkeervakken maken, waardoor er negen of veertien van de huidige twintig parkeerplaatsen over zouden blijven. Inmiddels heeft het college van B en W besloten 'voorlopig' geen parkeervakken te maken op het Van der Biltplein. G. Jacobusse, lid van de verkeerscommissie van Winbela, vindt dat een mooi begin. Hij had ook de wens op een groenstrook tussen het plein en activiteitencentrum De Stenge parkeerruimte te maken, maar dat wil de gemeente 'vooralsnog' niet.

Afwachten
"We maken even pas op de plaats", laat wethouder M. Vermue-Vermue (CDA, verkeer) weten, "omdat we willen afwachten hoe het verder gaat met de vroegere locatie EmTé en andere ontwikkelingen." Zij doelt op het plan van woningcorporatie R & B Wonen om aan de Dorpsstraat (tegenover het Van der Biltplein) appartementen voor jongeren te maken die ook auto's meenemen. En er wordt gekeken of er iets aan parkeren kan worden gedaan bij een nieuwe invulling van de locatie oude brandweerkazerne aan de Kerklaan, direct achter de Dorpsstraat.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.