Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 15 maart 2006

Carnavallend 's-Heerenhoek bepaalde verkiezingen

De gemeenteraadsverkiezingen in Borsele lijken beslist in 's-Heerenhoek.

Had het Paerehat cruciale invloed tijdens de raadverkiezingen?Het CDA wist daar A. Oosthoek, de voorzitter van het kerkbestuur en van carnavalsstichting De Koenkelpot op de kandidatenlijst te krijgen. En juist in 's-Heerenhoek, Paerehat tijdens carnaval, boekten de christen-democraten winst. Het CDA won vorige week in 's-Heerenhoek 88 stemmen en kwam uit op een totaal van 308. De PvdA bleef er de christen-democraten overigens wel voor dankzij een winst van 91 stemmen, wat het totaal op 350 bracht. Bij de sociaal-democraten scoorde A. Witkam in 's-Heerenhoek het best met 211 stemmen. Ook hij is actief in het bestuur van carnavalsstichting De Koenkelpot.

Zo'n score als Witkam haalde CDA'er Oosthoek niet. Lijsttrekker M. Vermue-Vermue ging hem voor met 223 stemmen. Oosthoek haalde er 51. Hij stemde altijd al wel CDA, maar tot anderhalf jaar geleden was hij geen lid. "Ik ben gevraagd", laat Oosthoek weten die na de vorming van een nieuw college van B en W in Borsele in de gemeenteraad komt. "Ik heb eerst in een begeleidingsgroep van de CDA-fractie gezeten en vervolgens vroegen ze me 'mogen we je op de lijst zetten'. Ik kwam op acht binnen, toen stapte de nummer zeven (B. Kooiker) over naar de Lokale Partij Borsele en werd ik nummer zeven. En zo kom ik in de raad, terwijl ik meedeed als lijstduwer." Of de mensen die op hem gestemd hebben, anders niet voor het CDA hadden gekozen, weet Oosthoek niet. Hij vermoedt van niet. "Zo nuchter ben ik ook weer wel. Van mijn schoonmoeder weet ik dat ze altijd CDA stemt en deze keer op mij."

PvdA'er Witkam ziet in Oosthoek niet een directe concurrent. "Het helpt natuurlijk wel dat je actief en bekend in het dorp, maar de partij waarvoor je uitkomt moet de mensen ook liggen."

Witkam, acht jaar raadslid, is net als Oosthoek gevraagd, maar dan door de PvdA. "Ik had ook al wat met die partij en kwam in die tijd als dorpsraadvoorzitter veel in aanraking met de politiek."

Kunstje
Het CDA lijkt het kunstje van de PvdA te hebben afgekeken met als mogelijk resultaat dat de partij dankzij de opmerkelijke winst in 's-Heerenhoek de zesde raadszetel behield. Lijsttrekker Vermue-Vermue is daar niet zo zeker van. "We gaan de uitslag nog eens uitvoerig onder de loep nemen."

Het bestuur van carnavalsstichting De Koenkelpot telt straks twee raadsleden van divers pluimage. Het zal geen problemen opleveren, weten Witkam en Oosthoek zeker. "We praten al wel vaker over politiek, maar dan drinken we er weer ééntje op."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.