Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 14 maart 2006

CDA beticht van machtspolitiek

Het CDA in Borsele legt een oproep van het PvdA-afdelingsbestuur om de onderhandelingen over een nieuw college van burgemeester en wethouders te heropenen naast zich neer.

CDA-onderhandelaar M. Vermue-VermueCDA-onderhandelaar M. Vermue-Vermue heeft dat gisteren gezegd. De PvdA-Borsele vindt, dat het voornemen van het CDA om ook de komende vier jaar samen met de SGP/ChristenUnie en de VVD het dagelijks gemeentebestuur te vormen, geen recht doet aan de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen en wil daarom opnieuw rond de tafel.

Ongeloof
In een verklaring die de PvdA in de gemeente Borsele gisteren uitgaf, beticht zij het CDA van een 'ouderwets staaltje machtspolitiek'. Het afdelingsbestuur zegt dat het 'met ongeloof en onbegrip' heeft kennisgenomen van het besluit van CDA, SGP/ ChristenUnie en VVD om hun samenwerking binnen het dagelijks gemeentebestuur voort te zetten. "Het is ongeloofwaardig dat deze partijen bij het vormen van een nieuw college geen respect tonen voor de democratie", aldus de PvdA.

CDA, SGP/ChristenUnie en VVD hebben samen elf van de negentien zetels. Dat is genoeg om het huidige college in stand te kunnen houden.

De PvdA meent echter dat de drie partijen daarmee voorbijgaan aan de verkiezingsuitslag. CDA en SGP/ChristenUnie behielden hun zetels (respectievelijk zes en vier), de VVD ging terug van twee naar één. De PvdA sprong van vier naar zes, de Lokale Partij Borsele (LPB) bleef op twee staan.

Het afdelingsbestuur van de Partij van de Arbeid stelt vast, dat de gemeenteraadsverkiezingen in Borsele twee duidelijke winnaars opleverde: de PvdA en LPB. De PvdA werd de grootste partij en won in vergelijking met de raadsverkiezingen van 2002 meer dan veertig procent aan stemmen (van 2226 naar 3157). De LPB bleef weliswaar in zetelaantal gelijk, maar zag haar aanhang met ruim ruim dertig procent (van 1044 naar 1385) groeien.

Door de winnende partijen uit te sluiten van deelname aan een college, negeren de oude coalitiepartijen de verkiezingsuitslag, menen de sociaal-democraten. "Door gewoon alles bij het oude te laten, respecteren ze niet de wil van de kiezer. Dat is slecht voor het vertrouwen van mensen in de werking van de democratie, voor het vertrouwen in de politiek en voor de verhoudingen binnen het gemeentebestuur."

"Het is", schrijft het afdelingsbestuur verder in zijn verklaring, "niet te begrijpen dat met name het CDA in Borsele aan dit machtspolitieke spelletje toegeeft".

Schijn
De PvdA heeft 'het gevoel dat uitsluitend voor de schijn een gesprek met ons is gevoerd'. Het afdelingsbestuur uit het vermoeden, dat de uitkomst van dat gesprek al bij voorbaat vaststond: geen PvdA in het college. "Het CDA verwijt de PvdA de afgelopen vier jaar oppositie gevoerd te hebben, waardoor het vertrouwen nu ontbreekt. Dat kan toch niet serieus zijn!"

Het afdelingsbestuur besluit zijn verklaring met een oproep aan het CDA om 'alsnog tot inhoudelijk overleg over te gaan (...) en recht doende aan de verkiezingsuitslag de mogelijkheden voor een coalitie te onderzoeken'.

CDA-wethouder Vermue-Vermue (zij voerde voor haar partij de college-onderhandelingen) legt de oproep - ongelezen - naast zich neer. Ze noemt de 'claim' van de PvdA op een wethouderszetel 'de arrogantie ten top'. "De PvdA gaat kennelijk uit van de gedachte dat een partij die winst heeft geboekt, recht heeft op deelname aan het college. Maar zo zit de democratie in Nederland niet in elkaar."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.