Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 14 maart 2006

Betere observatie Borssele verwacht

Een groter terrein rondom de Borsselse kerncentrale zal in de toekomst geobserveerd worden, verwacht burgemeester J. Gelok (Borsele).

Ellewoutsdijk in gesprek met burgemeester GelokNu wordt het terrein in de directe omgeving van de centrale al in de gaten gehouden. Hij verwacht, zo zei hij gisteren tijdens een informatiebijeenkomst in Ellewoutsdijk dat er in de nabije toekomst meer camera's komen zodat een groter gebied in de gaten kan worden gehouden. Aanleiding voor die uitbreiding is de geslaagde beklimming, afgelopen zomer, van de koepel van de kerncentrale door activisten van Greenpeace, aldus de burgemeester. Ook heeft een internationaal bureau onlangs alle veiligheidsmaatregelen rondom de centrale nog eens onder de loep genomen. Dat bureau brengt over enige tijd een advies uit. Gelok verwacht dat een grotere observatiezone daar onderdeel van zal uitmaken.

Op verzoek van de dorpsraad van Ellewoutsdijk was de burgemeester gisteravond naar het dorpshuis gekomen om het een en ander te vertellen over veiligheid op, onder en langs de Westerschelde.

Hij vertelde over rampenplannen, rampbestrijdingsplannen en wat er gedaan wordt om te voorkomen dat ergens op het grondgebied van de gemeente iets mis gaat.

Emotioneel
Op de vraag waarom er geen beroepsbrandweer is voor de Westerscheldetunnel reageerde hij enigszins emotioneel. Hij bekende dat die vraag een open zenuw bij hem raakte en hield de vragenstelster voor dat er eind vorig jaar uitzicht was hij op zo'n organisatie. Een beroepsbrandweer was één van de belangrijkste adviezen in het rapport over de veiligheid in de Westerscheldebekken, dat vorig jaar was opgesteld in opdracht van de gezamenlijke overheden. Op de dag dat het rapport officieel zou worden overhandigd aan minister Remkes (Binnenlandse Zaken), werd dat 'cruciale onderdeel van het rapport' eruit gehaald, aldus Gelok.

"We waren er bijna", zei hij en hield daarbij de duim en wijsvinger van zijn rechterhand op nauwelijks een centimeter van elkaar. Hij was destijds zo teleurgesteld over dat schrappen van de beroepsbrandweer voor de tunnel, dat hij besloot niet met de collega-bestuurders uit het Zeeuwse af te reizen naar Den Haag voor overhandiging van het rapport.

De aanwezigen toonden zich gisteren verbaasd over het ontbreken van een rampbestrijdingsplan voor de ondergrondse pijpleidingstraat. Vooral omdat midden jaren negentig van de vorige eeuw er eenmaal grote problemen waren met een lekkende naftaleiding. Gelok beloofde die kwestie intern te zullen bespreken.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.