Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 2 maart 2006

Bouw Lewedorp krijgt zetje van gemeente

De gemeente Borsele doet een poging om de smet op Lewedorp, de verpauperde voormalige oliehandel van Van den Dries, snel weg te poetsen.

De Postweg bij LewedorpDe kavel aan de Postweg is sinds 2000 in handen van aannemings- en milieubedrijf Sagro uit 's-Heerenhoek, dat er woningen op wil bouwen. Tot nu toe is daar niets van terecht gekomen. Bij Sagro was gisteren niemand bereikbaar die daarvoor een verklaring kan geven.

Volgens wethouder M. Vermue-Vermue (CDA, volkshuisvesting) van de gemeente Borsele is het vooral een kwestie van centen. Het woningbouwproject op de kavel Van den Dries kost meer dan het oplevert, omdat er een dure bodemsanering nodig is.

De leegstaande gebouwen van de voormalige oliehandel, die in het hart van het dorp staan, zijn gemeente en dorpsbewoners al een tijd een doorn in het oog. Om die reden heeft de gemeente besloten de kar een zetje te geven. "We hebben het initiatief genomen om het plan door te laten rekenen door het bureau RDH, onze huisstedenbouwkundige. Er is een goede kans om het project rendabel te maken door het plangebied uit te breiden met de nummers 17 en 19. Eentje daarvan staat te koop", zegt wethouder Vermue-Vermue.

De gemeente Borsele heeft deze handreiking vorige week doorgesproken met Sagro, die daarmee akkoord is gegaan en heeft toegezegd het idee serieus te zullen bekijken. Daarnaast is de corporatie R & B Wonen betrokken bij de planontwikkeling. Uiteindelijk moet Sagro wel zelf het project (laten) uitvoeren. De gemeente zelf zal er geen geld insteken. "Daar hebben we geen geld voor op de plank liggen", verklaart de wethouder.

Rijtjes
Het opzetje van de gemeente behelst de bouw van 20 tot 23 woningen. Twee rijtjes van vijf en zes woningen zijn voorzien op het perceel Van den Dries. Eentje staat haaks op de Postweg, de andere loopt evenwijdig met de doorgaande route. Dat laatste blokje staat vrij diep op de kavel, zodat er aan de wegzijde ruimte is voor de aanleg van een parkeerplaats en wat groen.

Ten westen daarvan komt een complex met een commerciële ruimte op de begane grond en negen appartementen op de eerste verdieping. Het is mogelijk er nog drie appartementen bovenop te zetten, mocht dat noodzakelijk zijn om het plan financieel rond te krijgen. In de commerciële ruimte heeft al een plaatselijke ondernemer interesse getoond, laat wethouder Vermue-Vermue weten.

Ze verwacht niet dat dit woningbouwproject sterk zal concurreren met de nieuwe wijk West Kraaijertpolder, waar plaats is voor 68 woningen. "Ik denk dat de locatie Van den Dries met name voor ouderen en jongeren interessant kan zijn." Ook is ze niet bang dat de plaatselijke woningmarkt wordt overvoerd.

Als Sagro brood in de Borselse opzet ziet, kan het plan in 2007 worden uitgevoerd. De belangrijkste procedures voor het gebied zijn al gelopen.

Postweg
Los van de vraag of dit plan doorgaat, zal de gemeente eind dit jaar, begin volgend jaar het deel van de Postweg binnen de bebouwde kom onder handen nemen. De Postweg heeft nog steeds het uiterlijk van de hoofdweg Middelburg-Goes, die zij voor de opening van rijksweg A58 in 1970 was.

Het verkeer dat Lewedorp binnenkomt, heeft nu niet de neiging af te remmen. Er zijn geen drempels of as-verspringingen. Dat moet met de herinrichting veranderen. Bovendien denkt wethouder Vermue-Vermue aan een geleidelijke verlaging van de snelheidslimiet. "We willen in hartje Lewedorp een dertig-kilometergebied maken, maar je kunt niet van automobilisten verlangen dat ze meteen van tachtig naar dertig zakken. Het is beter dat geleidelijk te doen: een stukje zestig, dan vijftig en tenslotte dertig."

Overigens zit ook onder de Postweg ter hoogte van de voormalige oliehandel vervuiling. Het schoonmaken hoeft echter niet te worden gecombineerd met de sanering van de oliehandel.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.