Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 27 februari 2006

Groen en blik strijden om voorrang in Heinkenszand

In het centrum van Heinkenszand is een groot gebrek aan parkeerruimte en dat wordt, vrezen winkeliers en dorpsraad, alleen maar erger.

Vechten om een parkeerplaats in de Dorpsstraat te HeinkenszandDe gemeente Borsele onderkent het probleem, maar wil ook het groen in ere houden. "Willen wij als winkeliers in het centrum van Heinkenszand kunnen voortbestaan", zegt fietsenwinkelier G. Jacobusse, "dan moet er meer parkeerruimte komen. We hebben al een tekort én er dreigen nog plaatsen verloren te gaan." Jacobusse, lid van de verkeerscommissie van winkeliersvereniging Winbela, krijgt steun van voorzitter K. Catsman van de dorpsraad.

De discussie spitst zich toe op het Van der Biltplein bij de Rabobank. Nu mag daar vrij geparkeerd worden. Catsman: "Twintig auto's kunnen er staan, maar de gemeente wil er parkeervakken maken. Negen stuks en mogelijk veertien. Dat is te weinig, zeker als er zes à negen jongerenappartementen aan de Dorpstraat komen tegenover de Rabobank. Ook die jongeren hebben een auto."

Wethouder M. Vermue-Vermue (CDA, verkeer) heeft met de winkeliersvereniging en dorpsraad over het parkeren in hartje Heinkenszand gesproken. Ze erkent het probleem, maar 'wij kunnen niet al te veel ruimte bieden'. De gemeente heeft er jaren geleden voor gekozen de parkeerruimte voor het ontmoetingscentrum De Stenge te verplaatsen van de voor- naar de achterzijde: van het Stenge- en Van der Biltplein naar een parkeerterrein bij het nieuwe zorgcentrum Dijkstede. "Als we op het Van der Biltplein meer parkeerplaatsen maken, dan gaan bezoekers van De Stenge daar ook hun auto wegzetten", schetst de wethouder het dilemma. "Ze kunnen daar alleen via de Dorpsstraat komen, met als gevolg meer drukte."

Voor winkelier Jacobusse staat voorop dat er meer parkeerruimte komt dichtbij winkels. "Tussen De Stenge en de Rabobank ligt een groenstrook waar alleen de kermis wordt gehouden. Veertig, vijftig auto's kun je daar kwijt, zonder dat al het groen weg moet."

Bureau Bosch Slabbers, dat in Borsele veel pleinen heeft heringericht, is door de gemeente gevraagd een plan te maken. Dit moet snel af zijn, want er moeten ook nog bomen worden geplant.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.