Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 25 februari 2006

Nationaal Landschap dode mus

De titel Nationaal Landschap die in Zeeland onder meer is toegekend aan de beeldbepalende Zak van Zuid-Beveland, dreigt een dode mus te worden.

Voorheen Waardevol Cultuur Landschap (WCL)De Rijksoverheid die de beschermde status aan de Zak heeft gegeven, houdt vooralsnog de hand stevig op de knip. Zowel de provincie Zeeland als de gemeente Borsele dacht leuke dingen te kunnen doen in - wat heet - het Nationaal Landschap Zuidwest Zeeland. Niet alleen de Zak van Zuid-Beveland plus de Borsselepolder valt daaronder, maar ook grote delen van het Walcherse platteland en van West-Zeeuws-Vlaanderen. Het idee was dat in die regio's flink geïnvesteerd zou kunnen worden om ze nog aantrekkelijker te maken.

Bijdrage
Of dit lukt, staat of valt met de hoeveelheid geld die Den Haag voor de twintig Nationale Landschappen in heel Nederland wil uittrekken. Voor 2005/2006 is dat aardig wat: 2,26 miljoen euro voor de drie gebieden in Zeeland, per gebied dus 750.000 euro. Van andere partijen, de provincie, gemeenten en/of particuliere organisaties, wordt dezelfde bijdrage verwacht. Borsele is bereid 150.000 euro op tafel te leggen voor 2005/2006, maar de gemeente wil nog niet verdergaan.

Dat heeft alles te maken met het gedrag van de rijksoverheid, laten burgemeester J. Gelok en wethouder M. Vermue-Vermue weten. Zoals de vlag er nu bijhangt, komt er voor de Zak van Zuid-Beveland in de jaren 2007-2014 jaarlijks niet meer dan 100.000 euro aan rijksgeld beschikbaar.

Somber
Provinciaal bestuurder T. Kramer is bij de onderhandelingen met het ministerie van Landbouw betrokken. Hij bevestigt dat het er somber uitziet. "We zijn nog aan het praten, maar Landbouw heeft een heleboel te doen. Het budget voor de Nationale Landschappen staat onder druk." Komt Landbouw niet met extra centen over de brug, dan zijn provincies en gemeenten blij gemaakt met een dode mus, aldus gedeputeerde Kramer.

Schaapskooi
De nieuwe titel heeft Borsele overigens al wel wat opgeleverd. Gevestigde organisaties als Natuurmonumenten en waterschap Zeeuwse Eilanden hebben subsidie gekregen uit de pot voor het Nationaal Landschap. Natuurmonumenten heeft een bijdrage ontvangen voor versterking van de natuur én recreatie rond de Zwaakse Weel bij 'sGravenpolder. Het waterschap gaat bermbeplanting aanbrengen langs wegen in de Borsselepolder. Ook is Stichting Zeeuws Landschapsbeheer geld toegekend, voor streekeigen erfbeplanting. Het grote werk moet echter nog beginnen, waarbij burgemeester Gelok veel waarde toekent aan het plan om de schaapskooi van stichting Zeeuwse Schaapskudde bij Heinkenszand op te krikken tot een centraal ontmoetingspunt in de Zak. Een uitgebreid netwerk van wandel- en fietsroutes in combinatie met agrarisch natuurbeheer hoort daarbij. Het idee is dat mensen dan langer in de Zak blijven én meer besteden. Of dit zal lukken? Gelok houdt hoop, maar: "Zoals het nu voorstaat, wordt het Nationaal Landschap geen vetpot."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.