Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 21 februari 2006

Borselse jongeren zijn toe aan meer bewegen

Borsele wil als tweede gemeente in Zeeland - na Vlissingen - een gooi doen naar landelijk subsidiegeld voor een breed sportproject.

Borsele BeweegtEn met reden, bleek gisteravond op een informatiebijeenkomst in Heinkenszand. In Borsele hebben gemiddeld meer vijf- en zesjarigen overgewicht dan in andere gemeenten in Zeeland.

Het lijkt onwaarschijnlijk, want juist in de Borselse dorpen hebben kinderen volop ruimte om te spelen. Dat overgewicht meer voorkomt, is echter niet zomaar verzonnen. Het blijkt uit gegevens van de gezondheidsdienst GGD, zei R. Meuwese van SportZeeland die Borsele helpt bij de subsidieaanvraag bij het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Als Borsele ergens zou moeten beginnen om kinderen meer aan het bewegen te krijgen, dan is het op de scholen. Vakleerkrachten voor de gymlessen, dat zou het allermooiste zijn, gaf directeur R. Hettema van de openbare scholen in Oudelande en Baarland als voorzet. Ze kunnen het gymmen aantrekkelijker maken en de scholen van een (toekomstig) probleem verlossen. Veel kersverse, jonge onderwijzers hebben namelijk geen gymbevoegdheid meer en, weet Hettema uit ervaring, nogal wat oudere onderwijzers geven liever geen gymlessen meer.

Vakleerkrachten aanstellen uit het subsidiepotje van VWS kan niet, maar, stelde Hettema voor, het is wel mogelijk alle uren die voor gymmen staan, te bundelen en daarvoor gymleraren aan te stellen. "Kunnen die mooi ook buitenschoolse activiteiten opzetten. Met als voordeel: ze kennen de kinderen al."

Bijval
Hettema kreeg bijval van zijn collega C. van Koeveringe van de reformatorische ds. Kerstenschool in Borssele wat betreft het aanstellen van vakdocenten. Zeker op reformatorische scholen kan dat naar zijn idee goed werken, omdat het onder leerlingen van die scholen niet gebruikelijk is te sporten. Dat in de gemeente Borsele gemiddeld meer vijf- en zesjarigen overgewicht hebben, zou daar ten dele aan toe te schrijven zijn. In Zeeland is het gemiddelde op 6 procent, in Borsele op 8,8. 's-Gravenpolder springt eruit, een reformatisch dorp, maar ook het 'gemengde' Heinkenszand.

Website Borsele Beweegt.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.