Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 15 februari 2006

Sloegebied batterij van Nederland

Energy Valley in BorseleNoord-Nederland wil Energy Valley zijn. Maar Zeeland wordt het, als alle plannen doorgaan. Nuon ziet in elk geval veel mogelijkheden in Zeeland voor de bouw van een centrale. Maar er zijn nog wel een paar problemen. Zeeland staat ineens in de schijnwerpers van de energiewereld. Het Nederlandse Biox begint binnenkort met de bouw van een bio-centrale (50 megawatt). Palmolie is de brandstof. Delta gaat de Sloecentrale (800 megawatt) bouwen. Staatssecretaris Van Geel sprak zich dit weekend uit voor een tweede kerncentrale in de provincie. En Nuon wil naast kolenoverslagbedrijf Ovet een kolenvergassingscentrale bouwen (1200 megawatt).

Drie locaties heeft Nuon op het oog: Vlissingen-Oost, de Eems- haven bij Delfzijl en de Maasvlakte in Rotterdam. De keuze is nog niet gemaakt, maar wel heeft Nuon haar plannen ingediend bij de provincie. En ze is begonnen met het geven van informatie aan de omgeving. Zeeland had gisteravond de eer. In Heinkenszand gaf Nuon de aftrap voor de publieke toelichting.

Potentie
Gedeputeerde M. le Roy (PvdA, economie) leidde de avond en zag het al helemaal zitten: "Het Sloegebied heeft de potentie uit te groeien tot de batterij van Nederland."

Na een toelichting op de plannen door vertegenwoordigers van Nuon, stelden enkele tientallen mensen vragen.

Wat vooral duidelijk werd is dat er nog veel onduidelijk is. Voor eind juli kiest Nuon een definitieve locatie. De sterke punten van Zeeland zijn: makkelijke aan- en afvoermogelijkheden, nabijheid van koelwater en het kolenoverslagbedrijf Ovet. Grote vraagtekens zijn er nog bij de aansluiting op het landelijk hoogspanningsnetwerk, het afstaan van warmte aan naburige bedrijven en het koelwater.

Vol
De Nuon-centrale zou pal naast de Sloecentrale van Delta komen te staan. Beide moeten hun stroom kwijt aan het landelijk hoogspanningsnet. Volgens Delta is de lijn vol als de Sloecentrale in bedrijf komt. Maar R. van Haperen van Nuon ziet dat anders. "Tennet doet nu onderzoek naar de capaciteit van het netwerk en brengt problemen en oplossingen in kaart. Onze informatie is dat het netwerk nog niet vol zit."

Ondanks de nabijheid van de Westerschelde is koelwater een ander vraagstuk voor Nuon. Met het ministerie van Verkeer en Waterstaat bekijkt het energiebedrijf de gevolgen van het lozen van warm water in de Westerschelde. Warmtekrachtkoppeling met bedrijven ligt nog niet voor de hand, omdat geen enkel bedrijf om warmte verlegen zit.

De Nuon-centrale kost 1 miljard euro en levert 75 directe arbeidsplaatsen op.

Schoner
Veel geluid zal die niet maken. Door geavanceerde techniek is de centrale veel schoner dan de huidige generatie. De Zeeuwse Milieufederatie wijst het plan niet af. Maar directeur T. van Mierlo sloeg alvast wel de piketpalen. "We zullen vooral kritisch zijn op de afvang en opslag van kooldioxide. Dat is een kantelpunt om voor of tegen het plan te zijn."

Gedeputeerde Le Roy zegt achteraf desgevraagd dat Nuon welkom is in Zeeland. "Ik treed niet in de keuze, maar Zeeland heeft Nuon veel te bieden. De kolen liggen op de stoep, koelwater en een aansluiting op het hoogspanningsnet zijn in de buurt. Het uitbreiden of opwaarderen is een zaak van Tennet. De centrale van Nuon is een goed alternatief voor een tweede kerncentrale. Want daarmee zou ik niet zo blij zijn."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.