Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 11 februari 2006

Sloelijn maakt verdere groei Vlissingen-Oost mogelijk

Met de nieuwe Sloelijn krijgt Zeeland er niet zomaar drie kilometer spoor bij. De nieuwe goederenlijn tussen Vlissingen-Oost en het Zeeuwse hoofdspoor bij Arnemuiden is dé bypass voor een van de economische harten van de provincie, zei provinciaal bestuurder M. le Roy (PvdA, havens) gisteren in Nieuwdorp bij het officiële startsein voor de aanleg van de Sloelijn.

Om de groei erin te kunnen houden in Vlissingen-Oost, was het haven- en industriegebied hard toe aan een nieuwe goederenverbinding.
De oude lijn loopt vlak langs Heinkenszand en Eindewege (bij 's-Heer Arendskerke), is met vierentwintig spoorwegovergangen onveilig en ook nog niet geëlektrificeerd, toonde bestuursvoorzitter B. Klerk van spoorbeheerder Prorail de noodzaak van de investering van ruim zestig miljoen euro aan.

Veiligheid
De nieuwe Sloelijn, die op het scheidsvlak van Walcheren en Zuid-Beveland komt, langs de Quarlespolder, gaat aan alle veiligheidseisen voor een moderne spoorweg voldoen, met onder meer vier viaducten. Eén ervan, de grootste, komt over Rijksweg A58 tussen Arnemuiden en Lewedorp.
Om dit kunstwerk op te kunnen trekken, is de laatste weken hard gewerkt om een omleiding voor het verkeer op de A58 te maken. Volgend weekeinde wordt die voltooid. De zuidelijke baan van de A58, van Middelburg richting Goes, gaat vrijdag om 21.00 uur dicht om de omleiding te voltooien. Maandag 20 februari gaat die open om 5.00 uur. Tot september dit jaar gaat de omleiding op de A58 duren. Het noordelijk deel van het viaduct moet dan klaar zijn. Het zuidelijke deel, onder meer over de Postweg, volgt van oktober dit jaar tot maart 2007. De hele Sloelijn moet eind 2007 af zijn.

Zeeuws-Vlaanderen
Gedeputeerde Le Roy keek gisteren alvast vooruit naar een volgend spoorproject. Ze kon het als Zeeuws-Vlaamse niet laten aan te dringen op de aanleg van de spoorlijn Axelse Vlakte-België. Over dat ontbrekende stuk spoor wordt al langer gepraat dan over de Sloelijn, waarvoor het voorwerk in 1997 is begonnen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.