Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 7 februari 2006

Provincie verkoopt Westerscheldetunnel

De provincie wil de Westerscheldetunnel verkopen. De provincie geeft daarmee gehoor aan de wens van minister Zalm (Financiën), die dit al eerder voorstelde. Gedeputeerde J. Suurmond (Financiën) maakte dit dinsdag bekend.

Kanaalkruising SluiskilKanaalkruising Sluiskil
Wat de tunnel moet kosten, wil de provincie niet zeggen. De bouwkosten van de oeververbinding, die 15 maart 2003 in gebruik werd genomen, bedroegen ruim 750 miljoen euro (destijds 1,65 miljard gulden).
Met de eventuele verkoop van de tunnel komt een bedrag vrij waarvan een tunnel kan worden betaald onder het Kanaal van Gent naar Terneuzen bij Sluiskil, een vurige wens van de provincie. Sinds de ingebruikname van de tunnel is dit een druk verkeersknooppunt.

Westerscheldetunnel in de etalageBiedingen
Nu is daar een brug die twintig minuten per uur open staat. Bij de verkoop bedingt de provincie dat de koper met de tariefsstijging onder de normaal wettelijke richtlijnen van 4 procent blijft. Naast de inflatiecorrectie mag een koper de tol slechts twee of drie procent per jaar verhogen. Op basis van deze twee scenarios kunnen biedingen volgen.

Potentiële kopers
Suurmond zei dat er potentiële kopers zijn, maar wist niet wie, omdat het Rijk dat niet heeft prijsgegeven. Het Rijk is met 95,4 procent hoofdeigenaar van de Westerscheldetunnel, de provincie heeft 4,6 procent van de aandelen.
Ook kon de gedeputeerde niets zeggen over de kosten van de tunnel bij Sluiskil of de gewenste opbrengst van de Westerscheldetunnel. Dat zou kopers beïnvloeden. De koper mag de tunnel exploiteren voor een periode van dertig jaar. De tunnelwet schrijft voor dat de tunnel voor één euro moet worden verkocht aan de Nederlandse Staat.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.