Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 26 januari 2006

Hoedekenskerke krijgt zorgwoningen in boerenschuur

In Hoedekenskerke komen tien nieuwe woningen voor ouderen in een modern vormgegeven boerenschuur.

Zorgwoningen in boerenschuur HoedekenskerkeHet complex waarvoor woningcorporatie R & B Wonen de opdrachtgeefster is, zal verrijzen aan de Vinningestraat op de plek van het eind 2003 verlaten basisschoolgebouw. Het plan is deze week gepresenteerd op een vergadering van de dorpsraad. Wethouder F. Tollenaar (SGP) die Hoedekenskerke onder zijn hoede heeft, is er in elk geval enthousiast over. "De welstand moet er nog wel naar kijken", voegt hij voor alle zekerheid toe.

Ook de bestemming van de grond moet nog worden gewijzigd van onderwijs in wonen. Dat neemt op z'n minst een jaar in beslag. Tollenaar: "Over tweeënhalf jaar kunnen de boerderijwoningen gereed zijn plus twee eengezinswoningen in de stijl van de boerderij."

Modern
Met de nieuwbouw wil R & B Wonen senioren in Hoedekenskerke woonruimte kunnen aanbieden die aan moderne eisen voldoet. Zo worden de woningen rolstoeltoegankelijk. En er komt een lift in voor de vier woningen op de eerste verdieping en twee in de kap. "Mensen worden ouder", verklaart T. van Driessche van R & B Wonen. "De zorgvraag wordt groter. We spelen daarop in."

Bejaardenwoningen
Aan de Vinningestraat staan twaalf oudere bejaardenwoningen die volgens de woningcorporatie niet meer voldoen. Twee bewoonsters, M. van den Boogaart en Th. de Putter, denken daar anders over. "Ik ben er tevreden mee", zegt Van den Boogaart. "Het is een lief huisje. Je moet er toch zelf iets van proberen te maken." Zij heeft zich inmiddels laten inschrijven voor een woning in Goes. "Maar het zal nog wel een tijd duren voordat ik daarheen kan. Ik wacht in de tussentijd af."

Sloop
De Putter doet dat ook. "Ik zit er niet op te wachten om te verhuizen. Ik blijf 't liefst hier. Zo denken de meesten erover." De bewoonster heeft het idee dat 'de pap al is gestort', dat de twaalf bejaardenwoningen worden gesloopt. Volgens directeur C. Krijger van R & B Wonen is dat niet het geval. Hij gaat in maart met bewoners praten om te horen wat zij willen. Sloop en herbestemming van de woningen voor jongeren zijn de mogelijkheden, wat volgens Krijger niet betekent dat de huidige huurders er per se uit moeten. R & B Wonen voert in Kwadendamme hetzelfde beleid.

Eén woning aan de Vinningestraat staat inmiddels al een halfjaar leeg in afwachting van duidelijkheid over de toekomst.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.