Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 23 januari 2006

Molen Heinkenszand eind dit jaar zo goed als nieuw

De restauratie van korenmolen De Vijf Gebroeders aan de Plattendijk in Heinkenszand is weer flink dichterbij gekomen. Het metselwerk is volledig hersteld.

Korenmolen De Vijf Gebroeders in beter dagenSteigers hebben negen maanden lang het zicht ontnomen aan de in 1851 gebouwde stellingmolen. In totaal is honderd vierkante meter metselwerk, soms twee lagen dik, verwijderd en weer ingemetseld. Het voegwerk is uitgebikt, waarna de hele romp opnieuw is gevoegd. De molen vertoonde aan de binnenkant scheuren in het metselwerk. De grootste scheuren zijn dichtgezet, de andere zijn door een gespecialiseerd bedrijf met een speciale injectiemortel geïnjecteerd.

Aan het houtwerk van De Vijf Gebroeders is de laatste maanden ook veel gesleuteld. De balken die de verdiepingsvloeren dragen, zijn gerestaureerd. De afgerotte balkkoppen zijn met speciale materialen aangepakt, met glasfiber en met epoxyhars.

Het beeldbepalende deel van de hele opknapbeurt van de Heinkenszandse molen is in de loop van dit jaar voorzien. Een nieuwe stelling om de korenmolen wordt dit voorjaar aangebracht evenals nieuwe deuren en ramen. De kap met de wieken, de staart en de schoren volgen in de nazomer.

In het najaar volgt dan nog de restauratie van het gaande werk in De Vijf Gebroeders, het binnenwerk waardoor die weer als vanouds kan worden gebruikt. Het stichtingsbestuur dat de molen onder haar hoede heeft sinds 2002, verwacht dat de wiekendrager eind dit jaar helemaal klaar is.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.