Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 18 januari 2006

Woonzorgzone Heinkenszand zit al bijna vol

Nog voor de bouwvakvakantie worden de eerste complexen in de nieuwe woonzorgzone Fonteyne in Heinkenszand opgeleverd. De rest volgt in het najaar. Bijna alle woningen zijn al vergeven.

Wozoco DijkstedeDe woonzorgzone is voor Borselse begrippen een enorm project, waarbij verschillende instellingen zijn betrokken. De bouw kost 18 miljoen euro.

Complexen
Op de royale kavel in Over de Dijk, pal naast het bestaande woonzorgcentrum Dijkstede, verrijzen verschillende complexen. Het hart wordt gevormd door een gebouw waarin een verpleeghuis met vier woongroepen voor in totaal 24 dementerende ouderen wordt ondergebracht. Dat deel is eigendom van de Stichting voor Regionale Zorgverlening (SVRZ), die de zorg vanuit het verpleeghuis Ter Valcke in Goes aanstuurt.

In het complex komen verder drie kamers voor tijdelijke opname van ouderen, een ruimte voor dagopvang en een recreatiezaal. De Stichting Kio levert er dagopvang voor kinderen met een verstandelijke beperking. Onder hetzelfde dak vestigen zich tevens een huisartsenpraktijk en een apotheek.

Rolstoelers
Dat is nog lang niet alles. Vlakbij het hoofdgebouw worden drie woningen voor rolstoelers gebouwd. Stichting Het Gors krijgt op het terrein acht wooneenheden voor verstandelijk gehandicapten. Daarnaast telt de woonzorgzone ook twee blokken met koop- en huurappartementen en zes patiowoningen. Het verpleeghuis uitgezonderd, wordt zorg geleverd door de Stichting Poelwijck, waaronder het gelijknamige zorgcentrum in 's-Heer Arendskerke en De Kraayert in Lewedorp vallen.

Eigen geld
Alles bij elkaar opgeteld (het verpleeghuis niet meegerekend) gaat het om 28 koop- en 32 huurwoningen. Senioren komen erop af als vliegen op stroop. Woningbouwvereniging R & B Wonen, die het project trekt, heeft nog één koopappartement en één patiowoning in de aanbieding. De rest is al vergeven.

Om de huren en koopprijzen op een redelijk peil te houden, heeft R & B Wonen twee miljoen euro aan eigen geld in de woonzorgzone gestoken. Volgens bestuursvoorzitter/directeur C. Krijger was het project een ingewikkelde financiële puzzel, omdat er zoveel verschillende partners bij betrokken zijn. Dat weerhoudt R & B Wonen er niet van om ook in 's-Gravenpolder, 's-Heerenhoek en Kruiningen woonzorgzones op te zetten.

De bouw in Heinkenszand begon in maart vorig jaar, maar kende aanloopproblemen. De aannemer moest bronbemaling in de strijd werpen om de kelders droog te krijgen. Het weggepompte water werd vervolgens in de bodem geïnjecteerd, maar omdat het water sterk ijzerhoudend bleek, raakten de filters steeds verstopt. Het oplossen van dat euvel zorgde voor bijna twee maanden vertraging.

Krijger verwacht dat het verpleeghuis en de patiowoningen voor de bouwvak klaar zijn. De andere gebouwen volgen in het najaar. Wethouder A. van Opdorp (VVD, welzijn en volkshuisvesting) mocht gisteren symbolisch de eerste steen leggen. Dat gebeurde onder het toeziend oog van toekomstige bewoners, partners in het woonzorgproject en bestuurders.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.