Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 12 januari 2006

AMAC failliet

Curator ziet geen mogelijkheid voor doorstart fabriek voor aardappelrooiers

AMAC aardappelrooiersHet is definitief afgelopen met het bedrijf AMAC in 's-Heerenhoek. Advocaat S. van Boven die optreedt als curator van de eind november failliet verklaarde fabriek van aardappelrooiers, ziet geen mogelijkheden voor een doorstart.

"De aardappelmarkt is slecht", stelt Van Boven, "en de markt voor aardappelrooiers is daardoor extra slecht." Voortzetting van de activiteiten zit er dan ook niet in, zeker niet op de huidige locatie van het bedrijf aan de rand van de dorpskern van 's-Heerenhoek. Het terrein met de fabrieksloodsen beslaat vier hectare en is te groot om nog doelmatig op te kunnen werken. De gemeente Borsele heeft in het verleden al eens met de directie gesproken over verplaatsing naar het nieuw te ontwikkelen bedrijventerrein Sloepoort bij 's-Heerenhoek, maar daar zal het zeker niet meer van komen.

Verliezen
Uit een eerste verslag dat Van Boven als curator heeft opgesteld, blijkt dat AMAC het financieel erg slecht deed. Over het boekjaar van 1 november 2003 tot en met 31 oktober 2004 zat het bedrijf 874.000 euro in de min. Ook in de periode tot 1 november 2005 zijn 'substantiële verliezen' geleden, ondanks een reorganisatie waarbij zestien arbeidsplaatsen verloren zijn gegaan.

Tegoed
Opvallend is dat AMAC nog veel geld tegoed had van afnemers van aardappelrooiers. Het bedrijf had voor ruim 3,2 miljoen euro aan rekeningen uitstaan op 1 november 2004. Niets wijst erop dat dit bedrag sindsdien is afgenomen. Van Boven oordeelt dat 'te lang is voortgegaan met productie zonder dat er afnemers waren en met de aflevering aan afnemers die niet direct betaalden'.

Doorstart
AMAC mag geen doorstart maken; het is Van Boven alvast gelukt één onderdeel elders onder te brengen. De voorraden en het intellectuele eigendom van het merk Underhaug, waaronder AMAC ook produceerde, gaan naar het Noorse TKS. Over de overdracht van AMAC-activiteiten is Van Boven in gesprek met bietenrooierfabriek Agrimac in Steenwijk. Het gaat dan om de overname en de mogelijke afbouw van halfproducten én de voortzetting van de service. AMAC zat in een holding met Agrimac. Op termijn kan het volgens Van Boven ook weer tot productie van AMAC-machines komen.

Veiling
In 's-Heerenhoek zal dat niet meer gebeuren. Alles wat er nog aan voorraden en machines over is, wordt in de loop van februari geveild. De veiling is in de fabriek. Fortis Bank Nederland is de belangrijkste schuldeiser van AMAC.

Personeel
'Circa 46 personeelsleden' telde AMAC nog bij het faillissement, meldt Van Boven. Zij zijn allen ontslagen. Eén van hen vertelt dat inmiddels 'een man of zeven, acht elders werk heeft gevonden', meestal op uitzendbasis. De personeelsleden hebben over oktober voor het laatst loon gekregen. Zij hebben naar verluidt begin deze week voor het eerst een voorschot gekregen van de uitkeringsinstantie UWV.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.