Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 21 december 2005

Greenpeace vecht uitvoer kernafval aan

Greenpeace wil via de Franse rechter de afvoer van gebruikte splijtstof uit de kernenergiecentrale Borssele stagneren. Dat kan ertoe leiden dat de centrale moet worden stilgelegd omdat het opslagbassin voor bestraalde splijtstofelementen volraakt.

Rechtzaak om splijtstofelementen"Weinig kans", reageert de woordvoerster van EPZ, "we hebben nog voor jaren opslagcapaciteit." Aanleiding voor de stap van Greenpeace is een uitspraak van het hoogste Franse rechtscollege, het Hof van Cassatie, dat opwerkingsfabriek Cogema/Areva in La Hague ten onrechte Australische splijtstofstaven in afwachting van verwerking heeft opgeslagen. De Franse wet staat buitenlands kernafval in Frankrijk niet toe.

Volgens Cogema was geen sprake van kernafval, maar van gebruikte brandstof die was opgeslagen in afwachting van opwerking. Voorstanders van kernenergie beschouwen dit proces als terugwinning van nog bruikbare stoffen. Tegenstanders zien het als een nutteloze, milieuvervuilende activiteit, die bovendien het gevaar van verspreiding van kernwapens in zich houdt, omdat bij opwerking plutonium vrijkomt.

Campagneleider kernenergie R. Teule van Greenpeace: "De Franse rechter vindt dat bestraalde splijtstofelementen die bij Cogema staan af te koelen niet mogen worden beschouwd als gebruikte brandstof die wordt voorbereid om te worden opgewerkt, maar als kernafval. Wij vinden dat dit ook geldt voor de bestraalde splijtstofelementen uit Borssele."

EPZ-woordvoerster M. Linger bestrijdt dit. "Wanneer gebruikte splijtstof bij ons weggaat, zijn de elementen voldoende afgekoeld om te worden opgewerkt. Dat ze daar in La Hague niet meteen mee beginnen, heeft te maken met het productieproces bij Cogema. Ze verwerken het materiaal daar in campagnes, waarbij ze splijtstof uit kerncentrales van hetzelfde type tegelijk verwerken. Daar vormen ze een voorraad voor en dat is een onderdeel van het voorbereidingsproces."

Als de Franse rechter Greenpeace gelijk geeft, komt EPZ niet in de problemen, meent Linger. "We kunnen met ons opslagbassin nog jaren vooruit." Hoe lang en hoeveel splijtstofelementen nog in het bassin passen, zegt ze niet "Dat soort informatie verstrekken we nooit." Vorige week zijn nog veertien splijtstofelementen naar La Hague vervoerd. Elk jaar vervangt EPZ een kwart tot een derde van de 121 splijtstofelementen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.