Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 15 december 2005

Op onze school wordt eigenlijk niet gepest

Uit het Pestprotocol van o.b.s. de Schakel, enige tijd geleden.In Borsele is deze week een anti-pestproject op basisscholen afgesloten met de uitreiking van een boekje vol met gedichten, verhaaltjes en tekeningen over pesten. Het eerste exemplaar was voor de maakster van de tekening op de voorkant, Amy Moerdijk uit groep zeven van de openbare Franck van Borsseleschool.

'Voor groot en klein moet je aardig zijn', luidt de tekst die Amy in vrolijke kleuren tekende. Op de Franck van Borsseleschool is dat niet zo'n punt. Wethouder Marga Vermue (jeugdzaken) die Amy Moerdijk het eerste boekje gaf, vroeg vooraf wie er wel eens wordt gepest óf zelf pest. Eén jongen zei 'heel veel te worden gepest', maar dat bleek later niet op school te zijn. "Bij ons op school wordt eigenlijk niet gepest", vertelde Djahnilla Cappon, "want er zitten best weinig kinderen op."

Opvallend is dat juist de kleinere basisscholen in Borsele aan het anti-pestproject van de jongerenraad hebben meegedaan. Zeven waren dat er; 't Opstapje in Driewegen, De Regenboog in Nieuwdorp, De Linden in Nisse, De Linden in 's-Heer Abtskerke, De Leeuwerik in Lewedorp, de mgr. Heijligersschool in Kwadendamme en dus ook de Van Borsseleschool. "Andere scholen hadden genoeg op hun programma staan", vermoedde een begeleidend ambtenaar, "of waren er al mee bezig."

De Van Borsseleschool was dat ook, toen de jongerenraad aanklopte. Leerkracht Lisette de Visser: "Dat kwam goed uit." De groepen zes, zeven en acht zijn op de Van Borsseleschool gecombineerd. "Je hebt dan toch met kinderen van verschillende leeftijden te maken in één klas. Het beste is er direct bovenop te zitten, als er iets gebeurt, zodat het niet escaleert. Al pratend los je het meeste op. Maar er gebeurt weinig, hoor."

De anti-pestboekjes met gedichten, verhaaltjes en tekeningen gaan naar alle basisscholen in de gemeente Borsele.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.