Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 14 december 2005

Oorlogsmuseum Infatuate komt eraan

Expositie van Kees Traas

Oorlogsmuseum InfatuateDe zolder van zijn schuur in Nieuwdorp staat bom- en bomvol. Het is duidelijk dat hier iets moet gebeuren. En dat gaat ook gebeuren. Kees Traas gaat zijn - met recht - unieke oorlogscollectie in een echt museum onderbrengen. Aan huis. Zoals hij gewend is.

Verzamelaars zijn over het algemeen individualisten. Traas zegt het zelf, maar hij is dat stadium voorbij. "Wil ik mijn verzameling voor het nageslacht ongeschonden kunnen bewaren, dan zal ik er iets mee moeten doen." Alweer drie jaar geleden is een stichting opgericht met slechts één doel voor ogen: Traas' collectie in een mooi, goed toegankelijk onderkomen onderbrengen.

Een plan voor de nieuwbouw is gemaakt, met een overzichtelijke expositieruimte op de begane grond van Traas' schuur. Het bestemmingsplan is aangepast. Het nu al bestaande museum heeft een erkenningsnummer gekregen, wat het officieel maakt. Alleen ontbreekt het nog aan één ding, voldoende geld.

Vitaal
Het project Vitaal Platteland heeft in principe 100.000 euro toegezegd en de gemeente Borsele 25.000 euro. Nog zo'n 225.000 euro is nodig. Traas vestigt zijn hoop op allerlei fondsen en zeker ook op het bedrijfsleven in het Sloegebied, op steenworp afstand van Nieuwdorp. Om de deuren daar te openen, is een comité van aanbeveling in het leven geroepen, met CDA-netwerker Huib Eversdijk, Middelburgs raadslid en kolonel buiten dienst Kees Veldkamp, PZC-hoofdredacteur Andreas Oosthoek en Frank van den Heuvel, directiesecretaris van Delta NV.

Traas beseft dat fondsen en bedrijven vaak aanvragen voor financiële bijdragen krijgen. Gastvrij doet hij een uitnodiging: "Kom eens kijken wat wij van plan zijn. Wat wij allemaal in huis hebben." Van het begin tot het einde van de Tweede Wereldoorlog heeft Traas spullen verzameld, heel bijzondere, zoals een nachttekening van Vlissingen, speciaal gemaakt voor de landingstroepen in 1944, een Franse wandelstok, gevonden aan de Sloedam in mei 1940, én uniformen van allerlei snit, ook Duitse.

Sloedam
In Nieuwdorp is Traas aan huis met zijn verzameling begonnen, aan Coudorp 41, en daar blijft die ook. Nieuwdorp is naar zijn idee een beste plek voor een oorlogsmuseum. Schotse troepen zijn vandaar in de nacht van 2 op 3 november 1944 het Sloe overgestoken naar het nog bezette Walcheren. De slag om de Sloedam speelde zich er vlakbij af. "En", zegt Traas",het mag wel zo zijn dat aan de kust meer toeristen zijn. Maar als je ergens op vakantie bent en je wilt eens wat anders doen, dan maakt een ritje van twintig kilometer ook niet veel uit. Trouwens, ik merk dat zeker onder jongeren de belangstelling voor de oorlog toeneemt. Het is voor hen geschiedenis, een interessant stuk geschiedenis."

Volgend jaar, na de zomervakantie, hoopt Traas met de bouw van het echte oorlogsmuseum te kunnen beginnen. Mei 2007 is de opening gepland. Infatuate heet het museum nu, dat blijft zo; Infatuate naar de codenaam voor de landingsoperatie op Walcheren. Letterlijk vertaald betekent dat: Verdwazen. Dat moesten de Duitsers zijn, verdwaasd. Traas: "Oorlog is eigenlijk dwaasheid en daarom moet je de herinnering eraan levend houden."

Oorlogsmuseum Infatuate, Coudorp 41, Nieuwdorp,(nu nog) elke eerste zaterdag van de maand geopend en op afspraak, 0113-613365.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.