Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 13 december 2005

Dorpen Sloe blijven groeien

Borsele wil gebied niet op slot doen

Kamer van KoophandelDe dorpen rond het Sloegebied gaan niet op slot. De gemeente Borsele reageert zo op de Kamer van Koophandel die er onlangs voor pleitte geen nieuwbouw te plegen in Borssele, Nieuwdorp en 's-Heerenhoek.

De oproep van de Kamer van Koophandel, opgetekend in een reactie op een gezamenlijke toekomstvisie van de vijf Bevelandse gemeenten, leidde tot onrust bij de dorpsraad Nieuwdorp. In een overleg met de Borselse wethouder M. Vermue-Vermue is er onlangs over gesproken. Zij wist de dorpsraad gerust te stellen. De gemeente Borsele is niet van plan de Kamer van Koophandel te volgen. Nieuwbouw blijft mogelijk.

De Kamer van Koophandel wil een rem op woningbouw in de drie Borselse dorpen, omdat dit de groei van het vlakbij gelegen haven- en industriegebied zou kunnen belemmeren. De dorpsraad Nieuwdorp denkt dat het niet zo'n vaart zal lopen. Het Sloegebied heeft volgens de bewonersorganisatie 'nog genoeg potentie en ruimte om de economische belangen van Zeeland uit te bouwen zonder de leefbaarheid in de omringende dorpen te schaden'. De provincie is bovendien van plan de geluidsnormen op te rekken, waardoor de bedrijvigheid in VlissingenOost nog kan toenemen. Woningen in Borssele en Nieuwdorp worden in dat kader beter geïsoleerd. De dorpsraad Nieuwdorp hecht aan woningbouw, met name om het voorzieningenniveau op peil te kunnen houden. Twee tot drie woningen per jaar zou voldoende moeten zijn om de natuurlijke groei van de bevolking op te kunnen vangen. Aan Coudorp is nog ruimte die op korte termijn kan worden benut. Het terrein van vrachtwagenbedrijf Boot en Buteijn aan de rand van Nieuwdorp is ook in beeld, maar ligt moeilijk vanwege de saneringskosten.

Op gehoor hoeft de Kamer van Koophandel in Borsele dus niet te rekenen. Dat geldt niet alleen voor Nieuwdorp, maar ook voor Borssele en 's-Heerenhoek. Bij Borssele zit aan de zuidkant een plan voor zesentwintig huizen in de pen. 's-Heerenhoek wacht een uitbreiding van de wijk De Blikken.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.