Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 10 december 2005

Delta investeert Borssele-geld in Zeeuwse zonnepanelenfabriek

Het openhouden van de kerncentrale Borssele tot 2033 levert Zeeland hoogwaardige werkgelegenheid op.

Nieuwe fabriek voor zonnepanelenEnergiebedrijf Delta wil de 125 miljoen euro die de komende tien jaar wordt geïnvesteerd in duurzame energie onder meer gebruiken voor het bouwen van een fabriek voor goedkope zonnepanelen.

Dat zegt directeur D. Luteijn van Delta. Nu staatssecretaris Van Geel (CDA, milieu) afgelopen week elementen heeft onthuld uit de overeenkomst die hij met aandeelhouders Delta en Essent en exploitant EPZ heeft gesloten over het openhouden van de kerncentrale, wil Luteijn wel op hoofdlijnen aangeven welke inspanning van zijn bedrijf wordt verwacht.

De verwachting is dat het kabinet op 22 december de overeenkomst met de energiebedrijven goedkeurt. Daarin staat dat de kerncentrale in Borssele in 2033 definitief dichtgaat.

In ruil voor het langer openblijven investeren Delta en Essent samen 250 miljoen euro in duurzame energie. Het Rijk legt daar hetzelfde bedrag bovenop. Met dit geld moet de besparing van CO2-uitstoot die wordt bereikt als de kerncentrale langer openblijft, worden verdubbeld.

Van Geel gaf deze week aan dat het Rijk 80 miljoen euro wil steken in de ondergrondse opslag van kooldioxide (CO2). Delta wil de CO2-uitstoot van de eigen kolencentrale in Zeeland verminderen door biomassa bij te stoken. Ook wordt geïnvesteerd in een biomassa-centrale in Moerdijk. Een eventuele overname (samen met Suez) van het afvalverwerkingsbedrijf AVR levert volgens Luteijn ook een bijdrage aan duurzaamheid.

Op het ogenblik wordt samen met energie-instituut ECN en een Duits bedrijf gewerkt aan een nieuwe methode om zonnepanelen te maken die zo goedkoop zijn dat de aanschaf ook zonder grote overheidssubsidies aantrekkelijk wordt. Luteijn: "We streven naar duurzame projecten die weliswaar geen superrendementen opleveren maar wel zichzelf kunnen terugverdienen."

Het zonne-energieproject moet leiden tot de oprichting van een bedrijf dat onder meer een fabriek in Zeeland zal neerzetten. Daarmee zijn vele tientallen miljoenen euro's gemoeid, aldus Luteijn. "Dat levert hoogwaardige banen op in de Zeeuwse regio."

Verder stoppen Delta en Essent ieder 25 miljoen euro in een fonds voor projecten op het gebied van duurzame energie.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.