Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 7 december 2005

Wethouder wil Sloebos doortrekken tot aan Nieuwdorp

Het Sloebos is nog lang niet af. Bij Borssele moet nog honderd hectare worden verworven, maar wethouder M. Vermue-Vermue (CDA) wil het daar niet bij laten. Zij wil het groenproject doortrekken tot aan Nieuwdorp, meldde zij gisteren bij de overdracht van het eerste deel van het bos aan Natuurmonumenten.

Het Sloebos zal een deel van de industrie aan het oog onttrekkenDe overdracht had een feestelijk tintje en dat was niet voor niets.

Jaren en jaren is erover gesproken een stevige groene buffer te maken tussen het dorp Borssele en het industrie- en havengebied Vlissingen-Oost. Een poging om geld los te peuteren bij bedrijven in het Sloegebied liep op niets uit. Alleen elektriciteitsproducent EPZ wilde meedoen. Andere bedrijven in 't Sloe weigerden een bijdrage te leveren. De overheid moest maar voor groen zorgen, vonden zij.

Overeenkomst
Geld bleef een probleem, tot de discussie over de komst van de Westerscheldetunnel tussen Ellewoutsdijk en Terneuzen losbarstte. Borsele onderhandelde stevig en wist een overeenkomst te sluiten, waarin het al zo lang gewenste Sloebos was opgenomen. B. van den Dries, chef afdeling grond en economie bij de gemeente Borsele, wilde de doorbraak toch niet alleen aan de tunnel toeschrijven. "Alles viel toen net mooi samen."

Twee jaar geleden was het echt zover. De eerste spa voor het groenproject kon de grond in. Bijna honderd hectare is inmiddels gerealiseerd. Borsele wil nog honderd hectare verwerven, maar de twee eigenaren, de akkerbouwers J. Nijsten en P. de Winter, willen niet verkopen tegen de geboden prijzen en zijn tegen het bestemmingsplan Sloebos in beroep gegaan bij de Raad van State. Iedereen zweeg daarover gisteren bij de overdracht van de eerste fase aan Natuurmonumenten. Niemand wilde het feestje bederven.

Een verrijking
Er valt ook iets te vieren, lieten twee aanwezige vertegenwoordigsters van dorpsraad Borssele weten. M. Boone noemde het bos - met ook waterpartijen en open stukken - 'een verrijking'. "We hebben er een mooi wandelgebied bij gekregen en je ziet de fabrieken veel minder." Zij vertelde vaak te gaan lopen in het Sloebos. "Je kunt er wel anderhalf uur wandelen en genieten van de natuur. Voor bos hoef je niet meer naar Drente." Als het aan wethouder Vermue-Vermue ligt, kan er straks nog langer worden gewandeld, tot Nieuwdorp. "Nieuwdorp ligt zeker zo dicht bij 't Sloe als Borssele. Wordt het bos doorgetrokken tot Nieuwdorp, dan wordt het echt een mooi geheel."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.