Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 25 november 2005

Jongeren 's-Gravenpolder zoeken ontmoetingsplek

Gemakkelijk zal het niet zijn, maar ze gaan er werk van maken, een groepje jongeren uit 's-Gravenpolder. Ze gaan met de Borselse jongerenwerker A. Wouters op zoek naar een geschikte plek voor een jongerenontmoetingsplek (jop). En Wouters gaat met het bestuur van de toekomstige jeugdsoos praten over langere openingstijden.

Dit is afgesproken op een bijeenkomst van de gemeente Borsele waar Wouters, burgemeester J. Gelok, dorpsraadslid L. Kesselaar en veertien jongeren aanwezig waren. De jongeren - negen jongens en vijf meiden van zestien tot en met achttien jaar - waren schriftelijk uitgenodigd door Wouters. Zoveel overlast als ze nogal eens bij sporthal De Zwake veroorzaken, zo rustig zaten ze erbij in een zaaltje van dorpshuis Ons Dorpsleven.

Braaf
"We kunnen best braaf zijn", zei een jongere aan het begin. "Precies", reageerde Wouters, "als jullie je gedragen, dan gaan dorpsbewoners ook anders op jullie reageren. Als je geen respect toont voor je omgeving, kun je niet verwachten dat de omgeving dat wel toont voor jullie. Dat is het eerste waaraan we moeten werken."

Het schot voor de boeg van Wouters was bedoeld om de weg vrij te maken voor een nieuwe poging om in 's-Gravenpolder een jop te krijgen, in de vorm van een zeecontainer. Zo'n initiatief is met dezelfde groep vorig jaar doodgebloed. Dé vraag is waar de jongerenplek moet komen. 't Liefst bij de toekomstige jeugdsoos, lieten de bezoekers blijken. Een clubje van zes jongeren gaat met Wouters de mogelijkheden bekijken.

Roken
De nieuwe jeugdsoos in hartje 's-Gravenpolder gaat begin volgend jaar open. "Daar willen we vaker in kunnen", was een vurige wens. Wouters zegde toe dit met het bestuur te bespreken. Alleen, in de soos mag niet gerookt worden en dat doen de aanwezige jongeren bijna allemaal. Burgemeester Gelok was verbaasd. "Dan staan jullie nog buiten." Hij stelde zich voor dat aan het roken een mouw te passen moet zijn. Wouters gaf hem weinig kans. "Daarop wordt zeker gecontroleerd."

Veel concreets leverde de meeting al met al niet op, maar er zit iets in het vat. Of dat er uitkomt, hangt ervan af hoe de jongeren zich gaan gedragen. "Ik hoop jullie niet meer tegen te komen in de politierapporten die ik op mijn bureau krijg, want dan kan er weinig van de grond komen", waarschuwde Gelok tot slot. Wouters was na afloop niet ontevreden. "Deze groep jongeren wil wel."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.