Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 24 november 2005

Kwadendamme gaat aan oostkant uitbreiden

Aan de oostkant van Kwadendamme komt een nieuwe wijk met drieënveertig huizen. De verwachting is dat voorjaar 2007 met de bouw van de eerste koopwoningen wordt begonnen.

Oud Vreeland IIHet voorontwerp-bestemmingsplan voor de nieuwe wijk, Oud Vreeland II, ligt vanaf volgende week ter inzage bij de gemeente Borsele en is dan open voor reacties. Borsele is bij de keuze van de locatie niet over één nacht ijs gegaan. Vijf verschillende plekken rond Kwadendamme zijn bekeken, waarvan drie aan de westkant en twee aan de oostkant. Om het open polderlandschap aan de westkant te bewaren, is gekozen voor een oostelijk gelegen locatie die het beste aansluit bij Oud Vreeland I, een wijk uit de jaren negentig.

Bij de opzet van Oud Vreeland II is rekening gehouden met de bebouwing van Oud Vreeland I. Zo hebben bewoners van de Uithofstraat extra grond bijgekocht om hun tuinen te verlengen. "Deze mensen waren bang dat wij die grond bij het nieuwbouwplan zouden betrekken", weet wethouder M. Vermue-Vermue (CDA, ruimtelijke ordening), "maar dat laten wij ongemoeid. Tussen Oud Vreeland I en II komt een groenstrookje."

Oud Vreeland II zal niet in één keer worden volgebouwd. De verwachting dat de bouw eerst vrij snel zal gaan. Bij de gemeente staan 65 gegadigden ingeschreven, blijkt uit een overigens verouderde lijst. Volgens Vermue-Vermue leert de ervaring elders, onder meer in Lewedorp, dat twintig procent ook echt koopt.

Tot 2016 moet Kwadendamme met Oud Vreeland II vooruit kunnen, zo luidt de verwachting. Vrijstaand, twee-onder-één-kap en één rijtje van zes woningen zijn gepland. De gemeente denkt erover van het rijtje huizen starterswoningen te maken voor 140.000 à 150.000 euro. In dorpshuis De Burcht in Kwadendamme wordt dinsdagavond 6 december vanaf half acht een informatiebijeenkomst gehouden. Afhankelijk van de procedures kan het bouwrijp maken eind 2006 beginnen.

In Kwadendamme vindt momenteel al nieuwbouw plaats, op de plek van het in 1999 afgebrande voormalige café De Kroon. Woningcorporatie R en B Wonen laat daar tien seniorenappartementen bouwen. Die komen in de verhuur.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.