Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 23 november 2005

Den Haag dwingt Borselse basisscholen tot stoelendans

ds G. H. KerstenschoolHet is even slikken, de openbare basisschool in Borssele trekt augustus 2006 in bij de reformatorische basisschool in het dorp. En vier groepen van de reformatorische school gaan tijdelijk in het gebouw van de openbare basisschool. Tot de reformatorische ds G. H. Kerstenschool in Borssele nieuwbouw kan betrekken en de openbare Franck van Borssele-school het 'oude' pand van de Kerstenschool helemaal voor zichzelf heeft.

De opmerkelijke stoelendans heeft allerlei redenen. Het openbaar basisonderwijs in de hele gemeente Borsele heeft net te weinig kinderen om het huidige aantal zelfstandige scholen op zeven te houden. Eén van de zelfstandige openbare basisscholen moet een nevenvestiging worden, anders moet er een school dicht. En de openbare basisschool die een nevenvestiging wordt, die in Nieuwdorp, kan dat alleen maar worden, als die in een ander dorp hemelsbreed op minimaal twee kilometer staat. De Franck van Borsseleschool ligt nét iets dichterbij de school in Nieuwdorp.

Verhuizen
Het probleem is op te lossen, besloot de Borselse gemeenteraad mei dit jaar, door voor de nu te klein gehuisveste Kerstenschool in Borssele nieuwbouw te plegen. De Franck van Borsseleschool kan dan enkele tientallen meters opschuiven door naar het gebouw van de Kerstenschool te verhuizen en het openbaar onderwijs in Borsele is 'gered'. Maar er zit nog een adder onder het gras. Vóór het nieuwe schooljaar 2006-2007 moet dit alles geregeld zijn en dat kan natuurlijk niet. Nieuwbouw staat er niet zomaar.

Vandaar 'het ei van Columbus', de 55 leerlingen tellende Franck van Borsseleschool trekt het nieuwe schooljaar al in het gebouw van de Kerstenschool en de onderbouw van de Kerstenschool gaat - in principe voor één jaar - in het pand van de openbare school.

'Een merkwaardig gedoe', lieten ouders van kinderen op de openbare school gistermiddag op een informatiebijeenkomst van het openbaar onderwijs weten tegenover bestuursvoorzitter (en SGP-wethouder) F. Tollenaar. "Wij hebben de regels niet verzonnen", reageerde Tollenaar. "Dat doet Den Haag. Wij hebben van alles geprobeerd dat te veranderen, maar dat is onmogelijk gebleken."

Vooruitzicht
Ze hebben het er dus mee te doen, de ouders van beide scholen in Borssele. De schooldirecties zijn ook al volop bezig voorbereidingen te treffen. "Wij zijn bereid te helpen", gaf Kerstenschool-directeur C. van Koeveringe gisteren aan. Hij en zijn schoolbestuur hebben ook een mooi vooruitzicht. De Kerstenschool is een nieuw schoolgebouw à 1,9 miljoen euro achter de kerk van de gereformeerde gemeente toegezegd, waarbij nog twaalf à zestien seniorenwoningen komen.

Principes
Blijft de vraag hoe beide scholen met elkaar omgaan, als zij gedurende één jaar - wellicht langer - één gebouw delen. Onder ouders van de Franck van Borsseleschool bestond daarover veel onrust. Zij hebben doelbewust een keuze gemaakt voor openbaar onderwijs. "De identiteit blijft gewaarborgd", stelde bestuursvoorzitter Tollenaar onomwonden. "We zijn het over vrijwel alles al eens", vertelde de Borsselse schooldirecteur J. Schouten. Verschillende principiële punten voor de reformatorische school, zoals de viering van Sinterklaas en kerst met een kerstboom, zijn nog in discussie. "Over het gebruik van schooltelevisie is een akkoord", meldde bovenschools directeur R. van de Lagemaat van het openbaar onderwijs in Borsele. "Schooltelevisie is voor ons onderwijs ook gewoon een belangrijk leermiddel."

Sinterklaas
Hoewel er veel op- en aanmerkingen waren van ouders, overheerste na de informatiebijeenkomst het gevoel dat er met de tijdelijke situatie te leven valt. En wat betreft Sinterklaas? Een ouder: "Die kan voor een jaartje wel in het dorpshuis zijn opwachting maken."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.