Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 23 november 2005

Meer veiligheid met minder borden

Oudelande verkeersbordenvrij? In het kruidenierswinkeltje aan de Burgemeester van Lierestraat gaan de mondhoeken omlaag. "Wie haalt er zoiets nou in zijn hoofd?".

Drachten in de gemeente SmallingerlandHet Friese Drachten (gemeente Smallingerland) staat model. Daar worden sinds een paar jaar op tal van knooppunten in het centrum van het ruim 40.000 inwoners tellende stadje verkeersborden en verkeerslichten verwijderd. De Drachtenaren reageerden aanvankelijk verbouwereerd: zo' n drastische maatregel moest wel verkeersslachtoffers opleveren. Het tegendeel bleek waar. Hoe dat komt? Een woordvoerder van de gemeente Smallingerland licht toe: "Verkeersborden en verkeerslichten creëren vaak een soort schijnveiligheid en leiden tot een zekere gemakzucht onder de weggebruikers. Met het inbrengen van wat meer risico, gaan mensen vanzelf voorzichtiger rijden."

Met dat idee in het achterhoofd besloten de gemeentebestuurders grote schoonmaak te houden onder verkeersborden en verkeerslichten, met als gevolg dat het aantal ongevallen is gedaald omdat de weggebruikers niet langer op de automatische piloot rijden, maar hun ogen extra de kost geven.

Wat in Drachten kan, kan hier ook, dachten ze bij de dorpsraad van Oudelande; al was het alleen omdat het verwijderen van de verkeersborden de aanblik van het dorp ten goede zal komen. De dorpsraad legde het idee op tafel bij het gemeentebestuur van Borsele en op het gemeentehuis werd instemmend geknikt: volgend jaar wordt in Oudelande (aan de Vanderbijlparkstraat) begonnen met een experiment.

In het dorp heerst echter enige scepsis. Autorijschoolhouder H. van de Beek : "In theorie klinkt het allemaal mooi. Maar Oudelande is een betrekkelijk verkeersveilig dorp. En zoveel borden staan hier nu ook weer niet. De borden díe er staan, tja, die kunnen we hier eigenlijk niet missen. Ik voorzie dat Oudelande er niet verkeersveiliger op wordt."

Jakkeren
Rijschoolhouder Van de Beek is niet de enige. In het winkeltje aan de Burgemeester van Lierestraat worden zowel voor als achter de toonbank hoofden geschud. Kruideniersvrouw Van de Berge: "Al die borden weghalen? Weet je wel wat dat kost. Een mannetje kost al gauw vijftig euro per uur. Dat geld kunnen ze beter ergens anders voor gebruiken. En waar is het voor nodig? Verkeersborden horen in een dorp." Meneer B. van Deventer ('Ada, heb je voor mij een lekker broodje?') geeft haar groot gelijk. "Ik ben altijd in voor nieuwe dingen. Maar als we die borden wegdoen, krijgen we hier rare situaties. Ze jakkeren nu al door het dorp. Ik ben bang dat dat alleen maar erger wordt."

In de Lindestraat laat de postbode ('Ik woon zelf in Kwadendamme') de brievenbussen klepperen. Ja, ook hij heeft gelezen over de plannen om Oudelande vrij van verkeersborden te maken. Maar eerlijk gezegd: hij ziet er niets in. "De verkeersveiligheid, hé?"

Kinderen
Er klinken kinderstemmen. Pauze op de openbare basisschool De Schakel. Corrie During en Lex Nijman, beiden leerkrachten, houden op het schoolplein een oogje in het zeil. Ook zíj zijn sceptisch. "Als je het nuchter bekijkt: Misschien gaan volwassenen wel beter opletten als je die verkeersborden weghaalt. Maar kinderen kennen de verkeersregels niet of nauwelijks. En dan kunnen die borden een steuntje in de rug zijn." Bovendien: "We moeten geen probleem maken van iets dat geen probleem is. Als je hier in het dorp nou door de borden het bord niet meer ziet - maar hoeveel zullen het er zijn? Enkele tientallen misschien."

Adjunct-secretaris M. Huysse van het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) vindt het idee echter zo gek nog niet. Juist omdat het dorp relatief verkeersveilig is en juist omdat er niet zo heel veel verkeersborden staan, is Oudelande zeer geschikt voor een experiment, vindt Huysse. "Het komt de leefbaarheid ten goede. De ervaringen in Drachten hebben niet alleen geleerd dat weggebruikers beter gaan opletten, ze gaan ook aardiger met elkaar om, houden meer rekening met elkaar."

Bij de Veilig Verkeers Organisatie 3VO in Zeeland wordt eveneens positief gereageerd. Districtmanager S. Vroonland: "Het is zeker de moeite van het proberen waard. Maar", zegt Vroonland, "met het verwijderen van de borden alleen kan niet worden volstaan. "De straten en omgeving zullen zo moeten worden ingericht dat automobilisten worden gedwongen om snelheid te minderen en extra alert te zijn."

Prima idee, klinkt het ook in de Wilhelminastraat. Jaap Gouka is daar met een troffel in de weer om enige herstelwerkzaamheden aan zijn woning te verrichten. "Nederland is een oerwoud van verkeersborden. Dat kan best wat minder. Dus ik zeg: begin bij jezelf, begin in je eigen dorp."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.