Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 23 november 2005

Vernieuwd Ontdek Kasteel promoot ook binnenvaart en schilderbranche

De tachtig lessen van het Ontdek Kasteel, een onderwijsmethode die 220 van de 250 Zeeuwse basisscholen gebruiken voor het techniekonderwijs, zijn geheel gereviseerd, en waar nodig verbeterd of aangepast. Vanmiddag wordt het vernieuwde Ontdek Kasteel aan leerkrachten uit noord- en midden-Zeeland gepresenteerd in De Stenge in Heinkenszand.

Ontdek KasteelHet Ontdek Kasteel is een vrolijk vormgegeven kast met voor elke groep tien lessen over techniek. Leerlingen kunnen op eigen niveau onderzoek doen, experimenteren en spelen met techniek. De inhoud is samengesteld door het Technocentrum Zeeland en het Zeeuwse bedrijfsleven. Vanaf groep vijf is er een koppeling met de landelijke website Ontdeknet, waar leerlingen vragen over techniek kunnen stellen aan experts uit het Zeeuwse bedrijfsleven. "Met het gebruik van het Ontdek Kasteel voldoen scholen in een keer aan de eis die gesteld wordt aan techniekonderwijs", weet projectleider M. Remijnse. "Het is een kant- en-klaar product met opdrachten voor de leerlingen en ondersteuning voor de leerkrachten. Inmiddels zijn er ook zo'n honderd scholen buiten Zeeland die een Ontdek Kasteel hebben aangeschaft. Ook Vlaanderen heeft Ontdek Kastelen, die worden momenteel aangepast aan het Belgische onderwijssysteem."

Behangen
Het Ontdek Kasteel dateert uit 2000. Vorig jaar is, naar aanleiding van opmerkingen van gebruikers, begonnen met een revisie van de lessen. De werkgroep, bestaande uit de Onderwijsbegeleidingsdienst RPCZ, Technocentrum, de Pabo en vertegenwoordigers van basisscholen, heeft de lessen waar nodig verbeterd, aangepast of vernieuwd. Er zijn twee nieuwe lessen opgenomen: één over de binnenvaart voor groep 7, en één over behangen en schilderen voor groep 8.

Vooral de binnenvaart wil de beeldvorming onder de basisscholieren verbeteren. "De binnenvaart heeft behoefte aan jonge aanwas", weet onderwijscoördinator voor de binnenvaart, D. van der Wekken. "Het is een vrij gesloten wereld. Jonge werknemers kwamen eigenlijk altijd uit eigen kring, maar die tijd is voorbij. Er zijn jonge mensen van buitenaf nodig en dus moet de binnenvaart zich promoten.'' De les van het Ontdek Kasteel richt zich vooral op de techniek van het varen. Vijf binnenvaartschippers houden via het Ontdeknet digitale dagboekjes bij en beantwoorden vragen van de leerlingen.

Het vernieuwde Ontdek Kasteel wordt vanmiddag voor de derde keer gepresenteerd aan leerkrachten, deze keer in Heinkenszand. Eerdere presentaties waren in Terneuzen en Vlissingen. Remijnse: "Er is veel belangstelling. De presentatie, waarbij ook bedrijven betrokken zijn en het Ontdeknet, trekt telkens meer dan zeventig mensen. Nu het Ontdek Kasteel herzien is, dragen we het over aan studieboekhandel de Ruiter & Fanoy. In een nieuw project gaan wij ons richten op de koppeling van de lessen uit het Ontdek Kasteel aan bedrijfsbezoekjes en gastlessen. Daar is vanuit de scholen veel belangstelling voor."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.