Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 8 november 2005

Kerk 's-Gravenpolder aanzienlijk vergroot

Zo open is de Elim-kerk van de gereformeerde gemeente in 's-Gravenpolder nog nooit geweest. De voor- en achtergevel zijn eruit. Een vrachtwagen kan er moeiteloos doorheen rijden. De Elim-kerk wacht een forse uitbreiding.

De Elimkerk vr de verbouwingVoor de lieve som van 3,5 miljoen euro wordt aan de kerk vertimmerd. Het is hard nodig. De gereformeerde gemeente in 's-Gravenpolder blijft groeien én kampte al met ruimtegebrek. De nu opengewerkte kerk telde ruim duizend zitplaatsen. Daar komen er vierhonderd bij. Ook het aantal bijzalen voor kerkelijke activiteiten in de week wordt uitgebreid, van vier naar zes. Een ingrijpend karwei is de aanleg van een luchtbehandelingsinstallatie. "Met zoveel mensen in een toch compacte ruimte is een goede luchtbehandeling een vereiste", aldus projectarchitect H. Middelkoop van architectenbureau Fierloos in Goes. "De Elimkerk heeft tenslotte ook niet zulke hoge plafonds als veel historische kerkgebouwen."

De werkzaamheden zullen nog tot in het vierde kwartaal van 2006 duren. Van de grond af aan wordt alles binnenin opnieuw opgebouwd. Momenteel wordt aan de funderingen gewerkt. Dat loopt door tot in februari. De kerk blijft tot in april zo open staan als nu.

Torenspits
Het silhouet van 's-Gravenpolder is door de verbouwing veranderd. De opvallende spits van de Elim-kerk is tijdelijk weggehaald en opgeslagen in de hal van een uienfabriek. Dat moest gebeuren, omdat de betonnen constructie onder de spits in de weg stond voor de uitbreiding van de hoofdzaal. De spits, kenmerkend voor kerkgebouwen van de Goese architect Fierloos, komt zeker terug. "Die heeft er overigens niet altijd op gezeten", meldt Middelkoop. De Elim-kerk stamt uit 1977 en was oorspronkelijk een ontwerp van architect M. van Dijk uit Hendrik Ido Ambacht. In 1990-'91 is het gebouw al eens uitgebreid, onder regie van Fierloos. De spits is toen pas op de kerk gezet. De toren die erop zat, was veel lager.

De gereformeerde gemeente van 's-Gravenpolder kerkt voorlopig in een bedrijfsloods bij 's-Gravenpolder. De huidige verbouwing van Elim-kerk, uitgevoerd door aannemer Bijkerk uit Burgh-Haamstede, moet voldoende zijn voor vele jaren en jaren. "Tenzij", zegt Middelkoop, "'s-Gravenpolder fors gaat uitbreiden." De SGP in de Borselse gemeenteraad hield onlangs nog een pleidooi voor nieuwbouw in 's-Gravenpolder.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.