Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 1 november 2005

Schaapskudde zoekt vernieuwing

Uitbreiding bezoekerscentrum Heinkenszand moet toekomst veilig stellen

Stichting Zeeuwse Schaapskudde denkt aan toekomstStichting Zeeuwse Schaapskudde gaat proberen met een stevige sprong voorwaarts de toekomst veilig te stellen. Het plan is het bezoekerscentrum aan de Nieuwkamerseweg bij Heinkenszand uit te breiden en te vernieuwen, waardoor meer mensen daar zullen willen komen en ook langer willen blijven.

Het bezoekerscentrum moet een ontmoetingsplek worden voor iedereen die een bezoek aan de Zak van Zuid-Beveland wil brengen, aldus penningmeester J. Leendertse. In de vijftien jaar dat het centrum er staat, is het verouderd. "Als mensen er komen, blijven ze hooguit een uur. Wij willen er met andere activiteiten voor zorgen dat bezoekers een halve dag bij ons en in de directe omgeving kunnen doorbrengen."

Witrik en trekpaard
Stichting Zeeuwse Schaapskudde denkt dat te kunnen bereiken door andere organisaties bij het bezoekerscentrum te betrekken die zich ook bezighouden met 'levend cultureel erfgoed'. Leendertse heeft het over stichting De Zeeuwse Witrik en stichting Het Werkend Trekpaard. De eerste club richt zich op behoud van een oud Zeeuws runderras, de witrik. In het Zwaakse Weelnatuurgebied bij Kwadendamme lopen die dieren rond. Het Werkend Trekpaard wil het trekpaard als krachtbron zoveel mogelijk in ere houden.

Andere voorstellen om de aantrekkingskracht van het bezoekerscentrum te vergroten zijn: inrichting van een heemtuin met alle planten die op bloemendijken in de Zak van Zuid-Beveland te vinden zijn; uitbreiding van de theeschenkerij; aanleg van een speeltuin; meer parkeerruimte ('die is nu zuinigjes', verklaart Leendertse); en vernieuwing van de vijftien jaar oude expositie.

Fietsenverhuur
Vóór alles moet het centrum een uitvalsbasis worden om de Zak van Zuid-Beveland in te trekken, te voet of met de fiets. Stichting Zeeuwse Schaapskudde denkt daarom ook aan het verhuren van fietsen.

Met de opwaardering is, aldus penningmeester Leendertse, ongeveer 75.000 euro gemoeid. Het overgrote deel kan uit fondsen worden gedekt, is de verwachting. Bij de provincie is een pot voor het stimuleren van activiteiten op het platteland, Vitaal Platteland. De Zak van Zuid-Beveland is door Den Haag uitgeroepen tot Nationaal Landschap en daar zit ook geld aan vast. Met sponsors en veel zelfwerkzaamheid moet de rest op te hoesten zijn.

2007
Leendertse gaat ervan uit dat de plannen begin volgend jaar zover zijn dat ze voor subsidies kunnen worden ingediend. "We draaien komende zomer nog op de oude manier, daarna gaan we aan de slag zodat we in 2007 klaar zijn."

Stichting Zeeuwse Schaapskudde staat er financieel niet goed voor. Het is niet gemakkelijk elk jaar rond te komen, met name door de personeelskosten. De organisatie heeft geprobeerd 'een halve herder' te ontslaan, maar het arbeidsbureau stak daar een stokje voor. "We hebben anderhalve herder nodig, maar hebben er nu twee", legt Leendertse uit. Het vernieuwde bezoekerscentrum moet voor extra werk voor de herders zorgen, omdat er meer mensen komen voor excursies.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.