Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele zaterdag 29 oktober 2005

Forse oppepper 's-Heerenhoek

Plan voor nieuwbouw school, peuterspeelzaal en woonzorgcentrum

De Don Boscoschool in 's-HeerenhoekDe laatste jaren sterk gegroeide Don Boscoschool in 's-Heerenhoek krijgt zo goed als zeker een nieuw gebouw. Het Borsels college van burgemeester en wethouders praat dinsdag over een uitgewerkt nieuwbouwplan, waarin ook de komst van seniorenwoningen op de plek van de huidige school is opgenomen.

R. Gielens, directeur van de rooms-katholieke Don Boscoschool, is razend enthousiast over het voorstel. Dat nieuwbouw meer tijd vergt dan een verbouwing en uitbreiding van het bestaande schoolgebouw aan de Deken Tomasstraat, neemt hij graag voor lief. "Wij willen daar wel twee jaar op wachten", zegt hij, "want hoe je het ook wendt of keert, een verbouwde school wordt nooit zo goed als een volledige nieuwe. En als de school zou worden uitgebreid en verbouwd, moeten we er maanden uit. Dat is ook niet bepaald ideaal."

Omhoog
De Don Bosco-school zit enorm omhoog met de ruimte door een razendsnelle groei van het aantal leerlingen de laatste jaren. Gielens diept de cijfers op. Op de teldatum 1 oktober 2002 telde de school 133 leerlingen. Dat aantal is sprongsgewijs toegenomen tot 182 op 1 oktober dit jaar.

"En", weet Gielens, "op basis van voorspellingen zitten we in 2008, dus al over drie jaar, op naar verwachting zo'n tweehonderd leerlingen."

Nieuwbouw
De nieuwbouw die de gemeente Borsele voor de school in 's-Heerenhoek in petto heeft, is naast het vlakbij gelegen gymlokaal gepland. Het gebouw gaat uit twee verdiepingen bestaan, met op de begane grond onder meer speellokalen, een directiekamer, een handenarbeidlokaal, een bibliotheek én een ruimte voor de peuterspeelzaal. Op de eerste verdieping komen negen groepslokalen. De opzet past helemaal in het brede scholen-beleid van de gemeente Borsele; in brede scholen worden allerlei voorzieningen gebundeld die met basis onderwijs en kinderopvang te maken hebben.

Prachtig
Wethouder Tollenaar vindt het ontwerp van architectenbureau Wisse Tuinhof Slemmer uit Vlissingen 'prachtig'. "En ook van andere mensen die het al hebben gezien, hoor ik alleen maar positieve geluiden." Tollenaar is er met name ook over te spreken, omdat op de plek van de 'oude' school straks een nieuw woonzorgcentrum kan komen met 28 zorgwoningen en ruimte voor 12 verpleeghuisbedden.

De kosten van het hele project bedragen: 2,7 miljoen euro. Van dat bedrag is zo'n 1,8 miljoen euro gedekt. Wethouder Tollenaar is optimistisch. Hij wil kijken of het verschil uit de de financiële reserve kan worden betaald. Over die reserve heeft Borsele niet te klagen. De spaarpot is met 7,7 miljoen euro goed gevuld.

De gemeenteraad beslist waarschijnlijk in februari over het plan. De wethouder verwacht dat de bouw - als alles vlot gaat - in de tweede helft van 2006 kan beginnen.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.