Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele dinsdag 25 oktober 2005

Pleidooi voor hulp aan tennisclubs

Sportraad vindt dat gemeente Borsele verenigingen meer moet steunen

De sportraad van Borsele vindt dat de gemeente meer moet doen voor tennisverenigingen die in de problemen zijn geraakt door de privatisering van jaren geleden.

Privatisering
De tennisverenigingen in Borsele zijn twintig jaar geleden geprivatiseerd. Dat betekent dat ze zelf verantwoordelijk zijn voor het groot onderhoud van hun accommodaties. Bij veel verenigingen is nu het moment aangekomen dat dat onderhoud nodig is, maar veel clubs hebben daar het geld niet voor. De tennisverenigingen betaalden vóór de privatisering 680 euro per jaar (toen: 1500 gulden) voor hun onderkomens. In ruil voor het zelf gaan onderhouden daarvan gingen ze het symbolische bedrag van 45 euro betalen. De gemeente dacht dat de clubs het geld dat ze bespaarden, zouden bewaren voor het groot onderhoud, maar nu het zover is, blijkt het vaak voor andere doeleinden te zijn gebruikt.

Uit een onderzoek van de gemeente is naar voren gekomen dat zeven verenigingen verwachten dat ze de komende jaren grote investeringen aan de tennisbanen, de verlichting of het clubgebouw moeten doen. Bijna allemaal geven ze aan dat niet of nauwelijks te kunnen betalen.

Tennisvereniging TEBOExtra baan
De gemeente heeft ondertussen een aantal punten bedacht die het leed van de verenigingen enigszins moet verzachten. Als eerste zou ze 23.000 euro willen uittrekken voor een extra baan op het complex van tennisvereniging Tebo in Heinkenszand. Geen enkele andere vereniging komt in aanmerking voor zo'n bijdrage voor een extra baan, omdat alleen clubs uit kernen met meer dan vijfduizend inwoners daarop aanspraak kunnen maken. Verder wil de gemeente geld vrijmaken voor tennisverenigingen die op lokaal niveau samen gaan werken met andere sportclubs. Ze kunnen bijvoorbeeld elkaars ruimten gebruiken, hun financiële positie verbeteren en op bestuurlijk niveau samenwerken. Om een samenwerking tussen de voetbal- en tennisvereniging in Ovezande te onderzoeken, wil het college alvast tienduizend euro uittrekken.

Ozb
De sportraad kan zich best vinden in die aanbevelingen - zo blijkt uit haar advies aan het college en de gemeenteraad - maar vindt de regel dat alleen verenigingen uit kernen met meer dan vijfduizend inwoners een extra baan krijgen nogal arbitrair. Ze vindt dat er gewoon per geval bekeken moet worden of een vereniging aanspraak maakt op zo'n baan. De sportraad doet verder het voorstel om de verenigingen geen ozb meer te laten betalen over hun gebouwen en vindt verder dat de gemeente clubs die aan kunnen tonen dat ze echt niet hebben kunnen sparen voor het groot onderhoud een bijdrage zou moeten leveren, zodat ze enigszins uit hun penibele financiële situatie kunnen komen.

Het college moet de voorstellen van de sportraad nog bespreken. In het verleden stelde burgemeester en wethouders zich altijd op het standpunt dat de verenigingen eerst zelf het nodige moeten doen. Zo zou de contributie omhoog kunnen, omdat die veel lager is dan bij clubs in andere delen van het land.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.