Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 21 oktober 2005

Dam geeft Hoedekenskerkse bootjes rust

Nog even en het kan gaan waaien. Het aannemingsbedrijf Hakkers, onderdeel van De Zeeuwse Stromen, legt deze week de laatste hand aan de strekdam die de bootjes in het haventje van Hoedekenskerke moet gaan beschermen.

HaringmanblokkenDe kleine plezierbootjes die in de voormalige veerhaven aan een drijvende steiger liggen, hebben vooral s winters veel te verduren van door de wind opgezweepte golven, die niet zelden een scheepje tot zinken hebben gebracht.

Dat de strekdam, waar de watersporters al jaren om vragen, er eindelijk is gekomen, is te danken aan een samenloop van omstandigheden. De combinatie De Zeeuwse Stromen is bij Hoedekenskerke bezig met de dijkversterkingen in opdracht van Rijkswaterstaat. Daar schoten een heleboel zogeheten haringmanbetonblokken bij over, die te zwaar zijn om voor een paar centen te worden afgevoerd. Hergebruik ter plaatse bleek verreweg het goedkoopst. De gemeente Borsele, die het haventje beheert, kreeg ze als stortstenen van Rijkswaterstaat voor niets en Hakkers, die toch met zwaar materieel ter plaatse is, wilde ze er wel inschuiven.

Al met al kost de strekdam de gemeente Borsele een kleine 14.000 euro en daarmee zijn niet alleen de watersporters gediend. De dam is 45 meter lang en in hoogte net een halve meter onder het havenplateau, is ook een prachtplek om je werphengel de Westerschelde in te gooien. Ook wordt verwacht dat dam, die eerst met asfalt zal worden dicht gegegoten, zich op den duur zal verrijken met allelei aangroei van wieren en schelpen en wellicht ook visjes.

Volgens een woordvoerder van de gemeente Borsele is 45 meter de maximale lengte. "Je zou zeggen dat een langere strekdam meer bescherming biedt, maar dat kan niet vanwege het baggeren. Elk jaar moet het haventje uitgebaggerd worden. Je zou je eigen dam gaan ondermijnen, als hij langer was."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.