Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 14 oktober 2005

Sea-Invest kiest voor Sloegebied

Activiteiten Vlaams havenbedrijf leveren 120 banen op

Sea-investDe Vlaamse haven- en transportonderneming Sea-Invest Groep vestigt zich in Vlissingen-Oost (grondgebied gemeente Borsele). Aan de Scaldiahaven komt een terminal voor de overslag van containers en stukgoed en andere soorten vracht. De activiteiten van Sea-Invest leveren op den duur in piekperioden 120 banen op.

De komst van Sea-Invest - de eerste betekenende vestiging in Zeeland in enkele jaren - vergt een investering van 40 miljoen euro om een terrein aan de noordzijde van de Scaldiahaven geschikt te maken voor de overslag van de goederenstromen die het bedrijf er wil uitvoeren. Het is de bedoeling dat er negenhonderd meter kade wordt gebouwd aan dertien meter diep water. Het terrein moet ook worden verhard en ontsloten voor weg- en spoorvervoer.

Kosten
Op grond van de afspraken die Zeeland Seaports en het Havenbedrijf Rotterdam in hun samenwerkingsverband Exploitatiemaatschappij Schelde Maas (ESM) hebben gemaakt, dragen het Zeeuwse havenschap en het Rotterdamse havenbedrijf elk de helft van de kosten.

Opmerkelijk is dat Zeeland Seaports Sea-Invest op eigen kracht heeft geworven. Opzet van de samenwerking met Rotterdam is dat commerciële activiteiten, zoals promotie, werving en gronduitgifte, in ESM-verband worden uitgevoerd. Het havenschap beperkt zich in deze constructie tot het beheer van de haven- en industriegebieden in Vlissingen-Oost en de kanaalzone in Zeeuws- Vlaanderen. Zeeland Seaports is met Rotterdam in gesprek over aanpassing van de afspraken, waardoor het havenschap op eigen terrein ook commercieel zelfstandiger kan opereren.

Gent
De Sea-Invest Groep is gevestigd in Gent. De onderneming is houdstermaatschappij van een grote groep bedrijven die in Vlaanderen havenbedrijven exploiteert in Gent, Antwerpen en Zeebrugge. Er zijn achttien terminals in Franse havens, twee in Zuid-Afrika en een in Hamburg. De bedrijven van de Sea-Invest Groep houden zich bezig met de overslag van onder meer groenten en fruit, hout en papier, auto's, kolen, erts, kunstmest en containers. Zo'n verscheidenheid aan goederen wil de onderneming ook op de zogenoemde multi-purpose terminal in Vlissingen-Oost behandelen. De vestiging in Zeeland brengt met zich mee dat Sea-Invest een deel van haar activiteiten in Antwerpen afbouwt.

De komst van Sea-Invest naar Zeeland betekent dat Verbrugge Terminals, het grootste overslagbedrijf in Zeeland, een concurrent in huis krijgt.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.