Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 13 oktober 2005

Huizen bij haven Hoedekenskerke

Gemeente Borsele geeft opnieuw opdracht studie naar haalbaarheid woningbouw

Het haventje van HoedekenskerkeWoningbouw bij het haventje van Hoedekenskerke komt in de herkansing. De gemeente Borsele heeft architectenbureau Rothuizen van Doorne 't Hooft deze week opdracht gegeven een haalbaarheidsstudie uit te voeren, waarbij ook wordt gekeken naar vernieuwing van het jachthaventje.

Al eerder zijn er plannen geweest voor woningbouw aan het water bij Hoedekenskerke in combinatie met een vernieuwde jachthaven. Van 1992 tot 1994 is er een projectontwikkelaar uit Arnhem mee bezig geweest. Het project bleek te duur. Aannemingsbedrijf Hoondert uit 's-Heerenhoek heeft er van 1994 tot 1998 aan gewerkt. Ook deze poging slaagde niet. De haven van Hoedekenskerke viel binnen een veiligheidszone voor de scheepvaart op de Westerschelde. Woningbouw mocht er niet plaatsvinden.

"Die situatie is veranderd", laat wethouder M. Vermue-Vermue (CDA, ruimtelijke ordening) weten. "De risicozone is door maatregelen voor de scheepvaart teruggebracht tot op het water. Veiligheid is dus geen belemmering meer voor woningbouw." Uit overleg met provincie, waterschap en Rijkswaterstaat is Borsele gebleken dat er ook geen andere onoverkomelijke obstakels zijn. "De deur staat open", aldus Vermue-Vermue. "Vandaar dat wij nu een studie laten doen." Alles is zeer pril. Vermue-Vermue die zelf het balletje opnieuw aan het rollen heeft gebracht, doet geen uitspraken over aantal of type woningen. Het is wel de bedoeling dat er permanent gewoond gaat worden. De wethouder: "Het moet een pittoresk woonwijkje worden." Het jachthaventje dat tot 1972 dienst deed als veerhaven voor het veer Hoedekenskerke-Terneuzen, wordt erbij betrokken. "En daarbij zullen we de huidige gebruikster, watersportvereniging De Val, zeker niet vergeten", zegt Vermue-Vermue alvast toe.

Aannemingsbedrijf Hoondert is van te voren geïnformeerd door de gemeente, dat het idee opnieuw wordt opgepakt. "Dat was wel zo netjes", vindt directeur J. Hoondert. Hij weet dat de gemeente deze keer de regie in eigen hand wil houden. "Als er een project komt, ga ik er wel van uit dat wij mogen meedoen", geeft Hoondert aan. "Van 1994 tot 1998 hebben we tenslotte fors geïnvesteerd in onze plannen, tot alles op het laatste moment werd afgeschoten." Als de haalbaarheidsstudie klaar is, wil Vermue-Vermue die voorleggen aan de dorpsraad Hoedekenskerke en de watersportvereniging.

Voorzitter A. Drijdijk van de dorpsraad meldt dat de dorpsraad 'nog geen standpunt' heeft ingenomen over woningbouw bij het haventje.

"Het gaat ons om de leefbaarheid van Hoedekenskerke en nieuwbouw is daarvoor belangrijk." P. Paulusse, bestuurslid en havenmeester van watersportvereniging De Val, staat niet te juichen. "Het is nu zo'n rustig punt. Ik zit niet te wachten op uitbreiding van het haventje met watersporters in blauwe blazers. Het wordt dan net als in Wemeldinge." Drijdijk vindt in elk geval de woningbouw bij de jachthaven van Wemeldinge wél geslaagd. "Wemeldinge heeft daardoor toch meer aantrekkingskracht gekregen."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.