Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 13 oktober 2005

Nieuwe kerncentrale onwaarschijnlijk

Bewindslieden laten initiatief geheel over aan particuliere sector

Komt hier ooit een tweede kerncentrale bij?De kans op een nieuwe kerncentrale in Nederland is uiterst klein. Dat lieten staatssecretaris Van Geel (CDA, milieu) en minister Brinkhorst (D66, Economische Zaken) gisteravond blijken in de Tweede Kamer. De bewindslieden spraken over het energierapport van het kabinet. VVD-Kamerlid De Krom vroeg waarom zij bij de energiemix van 2015 geen rol zien weggelegd voor stroom van nieuwe kerncentrales.

Beide bewindspersonen gaven aan daartegen geen principiële bezwaren te hebben, maar ze voorzagen wel allerlei praktische problemen. "Over tien jaar staat er in Nederland geen nieuwe kerncentrale", aldus Brinkhorst. "Wie dat denkt leeft in cloud-cuckooland." In goed Nederlands betekent dat een droomwereld.

Van Geel zag ook op langere termijn weinig mogelijkheden. De regering bereidt een nieuwe kernenergiewet voor die de bouw van kerncentrales niet uitsluit. Daarvoor kan een vergunning voor maximaal veertig jaar worden verleend.

Toch achtte de staatssecretaris het onwaarschijnlijk dat het er van komt. De overheid gaat geen kerncentrale bouwen, dus moet het initiatief komen van particuliere investeerders. Die worden door de nieuwe kernenergiewet gebonden aan strengere voorwaarden, bijvoorbeeld over het opruimen of de opwerking van kernafval. Volgens Van Geel kost een nieuwe kerncentrale miljarden euro's. "Er is een zo grote kapitaalsinvestering nodig met alle risico's van dien in een geliberaliseerde energiemarkt, dat ik het niet zie gebeuren." Hij liet er geen misverstand over bestaan dat het kabinet een initiatief voor een nieuwe kerncentrale niet zal subsidiëren.

Na afloop van het debat bevestigde Van Geel wel wat hij eerder op de dag tijdens het Deloitte Energy Seminar over kernenergie ook had gezegd, dat Borssele de meest waarschijnlijke plek zou zijn voor een eventuele nieuwe kerncentrale. "Dat is de enige locatie in Nederland waar maatschappelijk draagvlak is voor een nieuwe kerncentrale."

Tijdens het seminar in Den Haag liet directeur D. Luteijn van Delta weten dat zijn bedrijf tussen 2015 en 2020 nog wel serieus wil kijken of het kan investeren in een nieuwe kerncentrale. De haalbaarheid hangt onder meer af van de nieuwe wetgeving en ontwikkelingen in de technologie. Ook Luteijn denkt dat Borssele de meest logische plek is voor een nieuwe kerncentrale, evenals diegenen onder de bezoekers van deze website, die de poll hierover hebben ingevuld.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.