Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 10 oktober 2005

Heel het dorp houdt van François Franse

Kwadendamme zwaait zijn laatste aansprekende renner uit

Afscheid François FranseTranen vloeiden er niet, zaterdag in Kwadendamme, maar door het vrolijke sfeertje dat in de dorpskern heerste schermerde toch ook iets weemoedigs. François Franse draaide zijn laatste rondjes als amateur door het dorp en werd daarbij stemmig geassisteerd door drie voormalige dorpsgenoten. Met dank aan het grote peloton, dat uit eerbied op gepaste achterstand bleef fietsen.

Als het niet het hele dorp was dat Franse uitzwaaide dan was het toch zeker de overgrote meerderheid. "Het is hier lekker druk", deelde een nietsvermoedende toeschouwer als goedbedoelde bijdrage mee. "Ja, vind je het gek‘', sneerde een echte Kwadendammer. "Heel het dorp houdt van François." François Franse werd de laatste jaren door steeds meer dorpelingen met bewondering nagestaard. Veertig uur per week stond hij als timmerman op de steiger. Ook met het stijgen der jaren toog hij meteen na de arbeid naar huis, om daar zijn wielerkloffie aan te trekken. Zeker in voor- en najaar was er weinig tijd om te converseren met moeder de vrouw of zoon en dochter. En van eten kwam dan ook weinig. De schaarse uurtjes licht dienden te worden benut om te trainen. Dat bleef zijn effect houden, tot en met het laatste jaar toe. Ondanks zijn veertig jaren, bleef hij voor iedereen een geduchte concurrent.

"François is een voorbeeld voor iedereen", vond Sjaak van 't Westende vlak voor de start van Franses laatste koers. "Hij heeft er alles voor gedaan en alles voor gelaten." De man die al zestien jaar voorzitter van het plaatselijke wielercomité is, is een en al waardering voor zijn dorpsgenoot en hielp daarom net als zijn zoon Pieter om het afscheid in goede banen te leiden.

Nee, tranen vloeiden er niet, zaterdag in Kwadendamme, maar het afscheid was wel een echt afscheid. Vlak voordat François Franse zijn laatste koers zou rijden, werd hij door de plaatselijke harmonie 'Con Affezzzione' thuis opgehaald. Met vrouw en kinderen, die een spandoek met de toch wel tranentrekkende tekst 'O jee, O nee, papa stopt ermee' met zich meedroegen, toog hij met het luidruchtige gezelschap richting start.

Bessenwijn
Aldaar werd hij door wethouder Vermue-Vermue gefêteerd op een oorkonde en een fles plaatselijk gefabriceerde bessenwijn. "Misschien heb je binnenkort eens tijd om die met je vrouw op te drinken", was de voorzichtige suggestie van de notabel. Franses echtgenote Rina had daar zichtbaar oren naar. Desondanks bleef ze de nuchterheid zelve, een karaktertrek die wel bij de familie past. "Ik zal er geen traan om laten dat hij stopt, maar erg vind ik het ook niet."

De enorme opkomst van wielrenners bevestigde nog maar eens dat François Franse een gewaardeerd lid van het peloton was. "François was een fijne collega", vond Peter Mol uit Kapelle, vele jaren één van Franses grootste concurrenten op Zeeuwse bodem. We hebben elkaar altijd op een sportieve manier naar het leven gestaan. Ik denk dat ik François' karretje wel eens in de poep gereden heb, en hij het mijne. Maar we konden altijd samen door één deur. François is een voorbeeld voor iedereen." Wilfred Geijs was ploeggenoot, trainingsmaatje en is nog steeds dorpsgenoot van Franse. Ze fokten elkaar op tijdens trainingen, maakten elkaar sterker. Geijs roemde zaterdag vooral Franses winnaarsmentaliteit. Dat bezorgde de ploeg van Middelkamp vaak de overwinning, maar deed Geijs ook wel eens de das om. "Ik herinner me nog een Ronde van Kwadendamme. We zaten met z'n tweeëen voorop en ik wilde dolgraag winnen in eigen dorp. Ik hoopte op een wederdienst, maar kreeg die niet. François won de sprint."

Laatste streep
Nee, tranen vloeiden er niet zaterdag in Kwadendamme, maar toeschouwers met enig historisch besef moesten toch even slikken toen ze de kopgroep van vier door de straten zagen rijden. François Franse - getooid met rugnummer 1 - werd geflankeerd door drie toppers-van-toen uit het dorp. Kees Bal, Jos Schipper en Wim de Ruiter brachten de laatste wielericoon van het dorp naar de laatste streep.

Remmen
Natuurlijk won Franse de wedstrijd, al kostte het Kees Bal nog enige moeite de remmen op het juiste moment te vinden. Maar was het wel zijn laatste zege? Morgen rijdt Franse pas echt zijn laatste koers op hoog niveau. De Grote Sluitingskoers van Putte-Capelle is zoals altijd sterk bezet.

"Maar je moet er niet gek van opkijken als hij zich in die wedstrijd nog één keer laat zien", sprak zijn ploegleider vanachter een grote bak frites. "François kan het nog steeds en gaat er nog steeds helemaal voor." Diezelfde mening had Pieter van 't Westende. "Ik ben deze week verschillende keren bij hem thuisgeweest om zijn afscheid te bespreken. Steeds als ik kwam, had hij zijn wielerkleren aan om te gaan trainen. "Nee, volgens mij is François nog steeds in vorm is."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.