Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 29 september 2005

Brinkhorst vreest voor Pechiney

Minister wijst Tweede Kamer op gevolgen dure brandstof voor aluminiumsmelter

Aluminiumproducent PechineyDe hoge brandstofprijzen kunnen aluminiumproducent Pechiney in Vlissingen-Oost 'in het ergste geval' de das om doen. Dat liet minister Brinkhorst (D66, Economische Zaken) gisteren blijken in de Tweede Kamer.

In totaal zijn drieduizend banen bij energie-intensieve en aanverwante bedrijven in Zeeland, Groningen en De Kempen in het geding, aldus de minister. Directeur T. Sanders van Pechiney bevestigt de ernst van de situatie. "Als er niks gebeurt, staat de toekomst van ons bedrijf op het spel." Bij de aluminiumproducent werken 725 mensen.

Grootverbruiker
Pechiney is een grootverbruiker van stroom. Het merendeel van de elektriciteitscentrales in Nederland draait op gas. De gasprijs is gekoppeld aan de olieprijs, die de afgelopen maanden de pan uit is gerezen. CDA-Kamerlid Hessels zei gisteren 'zwaar ongerust' te zijn over het dreigende verlies van banen in 'kwetsbare regio's' als Zeeland, Groningen en De Kempen. Volgens Kamerlid Crone (PvdA) staat bij de bedrijven 'het water aan de lippen'. De Kamer maande Brinkhorst daarom op korte termijn actie te ondernemen. Hij zegde toe uiterlijk 10 oktober in een brief te laten weten hoe hij het probleem aanpakt, maar benadrukte dat een 'oplossing niet gegarandeerd' is.


Eigen centrale
Naar Frans voorbeeld wil hij persoonlijk onderhandelen met de betrokken bedrijven, energieproducenten en banken. Inzet is de bouw van een eigen elektriciteitscentrale voor de energie-intensieve ondernemingen. Door de afname van elektriciteit te garanderen, kunnen de bedrijven in ruil daarvoor langlopende contracten afsluiten. Dat maakt het op korte termijn al mogelijk energie af te nemen tegen een aantrekkelijkere prijs. Brinkhorst onderstreepte dat hij alleen kan bemiddelen en dat de bedrijven en de banken het zelf moeten doen. "De bedrijven hebben maandenlang geen collectieve actie ondernomen, dan is niet van mij te verwachten dat ik nu ijzer met handen kan breken." Wel zei hij wat 'koppen tegen elkaar te kunnen slaan'.

Rol
Sanders is blij met de bemoeienis van de minister. "Hij kan een leidende en sturende rol spelen."
Bij het slot van het debat vroegen PvdA, CDA en SP de energie-intensieve bedrijven met klem geen onomkeerbare besluiten te nemen over arbeidsplaatsen en bedrijfssluitingen voordat de brief van Brinkhorst er is. In Zeeland is dat niet aan de orde, aldus Sanders. "Het probleem is urgent, maar anders dan in het Noorden hebben we het niet over dreigende ontslagen op de korte termijn."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.