Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele maandag 26 september 2005

Geld voor uitbreiding museum

Trekkermuseum heeft straks een twee keer zo grote collectie

Burgemeester en wethouders van de gemeente Borsele willen ruim 40.000 euro uittrekken voor de uitbreiding van het Trekkermuseum in Nisse.

Oldtimers Trekkers en Motorenclub Midden-ZeelandHet museum is sinds 1997 gevestigd in een loods die door de gemeente is aangekocht. Destijds was er voldoende ruimte, maar de collectie is inmiddels zo groot dat de trekkers en andere stukken te dicht op elkaar staan om nog fatsoenlijk bekeken te worden. Bovendien is de zolder ingericht als expositieruimte, waardoor minder validen een deel van de collectie niet kunnen bekijken. Het museum kan op dit moment ook geen groepen van meer dan 25 personen ontvangen.

In het verleden is een verhuizing naar Hoedekenskerke of 's-Gravenpolder overwogen, maar aanbouw op de huidige locatie, aan de Palmboomseweg bij Nisse, blijkt het voordeligst. Na de uitbreiding kan de collectie worden verdubbeld en worden de stukken ruimer opgesteld. De zolder wordt in gebruik genomen als archief en vergaderruimte voor de Oldtimers Trekkers en Motorenclub Midden-Zeeland, die het museum beheert.

Te massaal
De provincie deed in eerste instantie moeilijk over de uitbreiding, omdat daarmee een te massaal gebouw in het buitengebied zou ontstaan. De gemeente Borsele heeft het provinciebestuur er echter van kunnen overtuigen dat het trekkermuseum een belangrijke attractie in de Zak van Zuid-Beveland is en dat de huidige ruimte echt niet meer volstaat.

De vereniging die het museum beheert heeft zelf al 42.000 euro bij elkaar gekregen. Daarnaast hoopt ze op een subsidie van Vitaal Platteland.

Omdat ondernemers in het kader van die regeling maximaal vijftien procent van de totale kosten vergoed krijgen en stichtingen en verenigingen liefst veertig procent, zal het museum de komende vijf jaar geen entree heffen. Als ze dat wel doet, wordt ze namelijk gezien als een onderneming en zal een mogelijke subsidie veel lager uitvallen. Een officieel besluit over de subsidie moet nog genomen worden, maar het college van Borsele gaat al uit van een bijdrage van ruim 50.000 euro. Zelf wil ze het resterende bedrag van 44.000 euro betalen.

De gemeenteraad neemt daar een besluit over in de vergadering van donderdag 6 oktober.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.