Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 23 september 2005

Elk huishouden in gemeente Borsele krijgt een blauwe container

Werknemers van sociale werkvoorziening De Betho gaan vanaf volgend jaar oud papier ophalen in het buitengebied van Borsele.

Heeft u nog plaats voor een blauwe bak?Daar hebben de gemeente en het bestuur van De Betho een akkoord over bereikt. Wethouder F. Tollenaar van Borsele is zeer opgetogen over de samenwerking. Enerzijds omdat in het grootste deel van het buitengebied nu nog geen oud papier wordt opgehaald, maar ook omdat De Betho volgens hem op zoek is naar nieuwe vormen van werk. "We dragen daar nu als gemeente ons steentje aan bij."

Prettig
De inzameling van oud papier in Borsele wordt sowieso helemaal veranderd. Nu zetten de mensen hun oude kranten, folders en tijdschriften nog buiten in een doosje, maar aan het eind van het jaar krijgt ieder huishouden een blauwe container. In Lewedorp en Nieuwdorp zijn daar proeven mee gehouden. De mensen daar vinden het een prettig systeem en bovendien wordt er meer oud papier opgehaald.

Huisvuilwagen
Als de hele gemeente Borsele straks van een nieuwe container is voorzien, blijven de verenigingen die ook nu het oud papier ophalen dat doen. Het verschil is dat ze straks niet meer met de boerenkar het dorp rond gaan, maar met een huisvuilwagen van de gemeente. Die wordt bestuurd door een medewerker van de buitendienst. Twee vrijwilligers van de vereniging lopen mee om de bakken te legen. De gemeente Borsele had het liefst gezien dat de verenigingen het oud papier op doordeweekse dagen overdag op zouden gaan halen, maar dan blijken veel vrijwilligers geen tijd te hebben. Daarom wordt met de verenigingen een rooster opgesteld voor het inzamelen op donderdag- en vrijdagavond, vrijdagmiddag en zaterdagochtend. Het is de bedoeling dat de containers overal één keer per maand wordt geleegd. "De mensen van de buitendienst hebben het allemaal goed opgepikt", zegt Tollenaar. "Een groep van zestien medewerkers is beschikbaar om straks het oud papier mee op te gaan halen."

Grote bak
De gemeente geeft elk huishouden een container met een inhoud van 240 liter, net zo groot als de gebruikelijke grijze container. Uit de proef is gebleken dat een kleinere bak, zoals die in Nieuwdorp is uitgedeeld, al snel vol is. Inwoners van dat laatste dorp kunnen hun container op termijn omruilen voor een grotere. Het is de bedoeling dat de veertien verenigingen de dorpskernen voor hun rekening nemen. De Betho gaat het oud papier in het buitengebied ophalen. Die doet dat wel gewoon overdag op doordeweekse dagen. In eerste instantie gebruikt De Betho een huisvuilwagen van de gemeente, maar op termijn wil de instelling op een eigen inzamelsysteem over gaan. De nieuwe manier van oud papier inzamelen gaat in op 1 januari 2006. De gemeenteraad moet nog akkoord gaan.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.