Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele donderdag 22 september 2005

Dorpsstraat is knelpunt Heinkenszand

Inwoners van Heinkenszand ervaren de inrichting van de Dorpsstraat als het grootste knelpunt in hun dorp. Een onderzoekje van de dorpsraad op de braderie deze zomer heeft dat uitgewezen. Volgende week vindt er voor het eerst overleg plaats met de gemeente over eventuele oplossingen.

De 'lantaarnobstakels' in de Dorpsstraat te Heinkenszand.De Dorpsstraat is eind jaren negentig opnieuw ingericht. Op verzoek van met name de middenstanders is indertijd het tweerichtingsverkeer in de toch vrij smalle straat gehandhaafd. Zij vreesden anders klantenverlies. "Wellicht moet het toch éénrichtingsverkeer worden", gooit voorzitter K. Catsman van de dorpsraad Heinkenszand een steen in de vijver.

"De inrichting van de Dorpsstraat moet in elk geval opnieuw worden bekeken", gaat Catsman verder, "want bij het passeren moeten auto's nu nogal eens over de stoepen rijden en die zijn voor voetgangers niet goed afgeschermd." Ook het parkeren is een probleem. "Er is te weinig ruimte. Er wordt daarom buiten de vakken geparkeerd. Van één bewoner hebben we zelfs gehoord dat een auto zo stijf tegen zijn huis stond, dat hij de deur niet meer open kon krijgen."

Braderie
Aanstaande maandag is er bij de gemeente Borsele voor het eerst een bespreking over de toekomst van de Dorpsstraat. De dorpsraad Heinkenszand en de Heinkenszandse winkeliersvereniging Winbela zullen daarbij aanwezig zijn. Op de braderie kwamen uit de bevolking al ideeën naar voren: éénrichtingsverkeer, een parkeerverbod aan één kant van de straat en 'de stoepen terug'.

Wethouder M. Vermue-Vermue (CDA, verkeer) heeft eerder aangegeven over de Dorpsstraat te willen praten, maar dat er geen geld voor ingrepen beschikbaar is. Grootschalige projecten als het masterplan Heinkenszand (onder meer een nieuwe jeugdsoos) slokken al veel op. "Zulke bouwplannen leveren de gemeente ook inkomsten op", tekent Catsman aan.

De dorpsraad is onlangs ook al bij de gemeente geweest om met de politie en enkele omwonenden van de speeltuin aan de Buizerdhof te praten over overlast van jongeren bij de speeltuin. Sinds de gemeente daar in juli een bord heeft geplaatst waarop staat dat van 21.00 tot 7.00 uur mensen kunnen worden weggestuurd, is het er rustiger, mede dankzij de inzet van een beveiligingsbedrijf.

Toch zou het een goed idee zijn, menen Catsman en secretaris C. Bevelander van de dorpsraad, als in Heinkenszand meer jongerenontmoetingsplaatsen (jop's) in de vorm van containers komen. Bevelander: "Eén groep heeft inmiddels een jop op een terrein in de uitbreidingswijk Over de Dijk II, maar in Heinkenszand zijn nog twee of drie vriendenclubjes die elkaar nu op allerlei plekken in het dorp ontmoeten."

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.