Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele vrijdag 16 september 2005

Baarland krijgt eigen strandje terug

De aanleg van een strandje aan de Westerschelde bij Baarland is een stap dichterbij gekomen. De natuurregels voor de Westerschelde staan de komst van het strandje niet in de weg, is gebleken. Of en wanneer het strandje er komt, hangt nog af van de kosten.

Camping ScheldeoordHet strandje bij Baarland moet vlakbij camping Scheldeoord komen. Het recreatiebedrijf is er enthousiast over. De gemeente Borsele is dat ook. In opdracht van de gemeente is bekeken of het strandje kan worden opgespoten binnen de natuurregels voor de Westerschelde én ook welke kosten aan het project zijn verbonden.

De natuurregels vormen geen belemmering, meldt wethouder M. Vermue-Vermue (CDA, ruimtelijke ordening), al zijn er nog wel vergunningen nodig. De kosten zijn de volgende en belangrijkste hobbel. Die zijn aanzienlijk. Het eenmalig opspuiten van het strandje is begroot op 93.000 euro. Jaarlijks komt daar 10.000 euro bij voor onderhoud en beheer. En er zal eens in de zoveel jaren zand bij moeten, waarvan de kosten op 17.000 euro zijn geraamd.

Wie zal dat betalen? Camping Scheldeoord heeft baat bij de terugkeer van een strandje voor de deur. "Je kunt er nog zwemmen", zegt R. Northolt, "maar het is er vlakbij de dijk nogal blubberig." Scheldeoord heeft een binnen- en buitenbad. Toch wil Northolt graag een strandje. "Anders moeten onze klanten in hun auto naar Walcheren of Noord-Beveland." Het strandje zal toch met name inwoners van Borsele trekken, denkt Northolt. "Wij hebben 1500 gasten, terwijl Borsele meer dan 22.000 inwoners heeft."

Bijdrage
De gemeente Borsele vindt dat Scheldeoord een bijdrage moet leveren aan het strandje, omdat de camping er profijt van heeft. Over de kostenverdeling wordt nog gesproken. Zowel Northolt als wethouder Vermue-Vermue zegt daar niets over. Ze spreken alleen de hoop uit dat het strandje er voor het zomerseizoen van 2006 kan liggen.

Paviljoen
Scheldeoord wil bij het strandje ook nog een paviljoen bouwen. Een financiële bijdrage voor de aanleg van het strandje kan zich dan terugverdienen. De gemeente Borsele moet nog met het waterschap Zeeuwse Eilanden en Rijkswaterstaat overleggen over dit idee. Dat kan wel eens moeilijk worden. Bouwen bij de dijk ligt erg gevoelig, ook al gaat het om iets tijdelijks.

Baarland had ooit aan de Westerschelde een strandje. Northolt weet dat de voormalige gemeente Baarland begin jaren zestig ter plaatse omkleedcabines liet wegzetten. Ook was er een trap over de dijk. Vrijwel alles is bij de dijkversterking in 1984/1985 verdwenen. Alleen de resten van de duiktoren zijn nog te zien, ter herinnering aan tijden van weleer die wellicht zomer 2006 terugkeren.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.