Nieuwsarchief Digitale Gemeente Borsele woensdag 14 september 2005

Strekdam voor haventje Hoedekenskerke

Het haventje van HoedekenskerkeDe gemeente Borsele gaat eind september in de haven van Hoedekenskerke een zogenaamde strekdam aanleggen. Hierdoor liggen de pleziervaartuigjes binnenkort weer uit de golven en de wind.

Al jaar en dag deed een afgezonken vrachtschip in de haven van Hoedekenskerke dienst als golf- en windbreker. Dit bleek echter een verontreinigingsbron te zijn, en het schip werd daarom verwijderd. Al snel bleek het gemis van de breker in de haven.
Borsele voelde zich als eigenaar van de haven én vanwege de relatie met de eindpuntvoorziening van de stoomtrein, betrokken bij het probleem van de pleziervaarders, en ging op zoek naar een oplossing.
Eerst leken paalhoofden die op het strand van Walcheren vrij zouden komen, uitkomst te bieden. Maar vanwege de kostbare technische toepassing van de palen, viel deze optie al snel af. De golfbreker van houten palen zou inclusief vooronderzoek namelijk zo'n 25.000 euro gaan kosten.
Een ander, goedkoper en haalbaar alternatief diende zich daarna aan. Vanwege de dijkverzwaringswerken is er een berg zogenaamde 'Haringmanblokken' vrijgekomen, die de gemeente kosteloos kan overnemen van Rijkswaterstaat. Hiermee kan een strekdam, van zo'n vijfenzestig meter, worden gemaakt die de loopsteiger met boten beschermt tegen wind en golfslag. De dam wordt afgewerkt met asfalt.
Als de benodigde papieren op tijd rond zijn, zoals de verplichte Flora- en Faunatoets, kan de dam eind september al klaar zijn.

Disclaimer: de verantwoordelijkheid voor de inhoud van deze pagina ligt geheel bij de webmaster van DGB, CeeBee IT (eindredactie:C. van der Bliek).
Bronnen: pzc, gemeente Borsele, Omroep Zeeland, internet e.a.